Reklama

Izvor: PKS
10. mart 2010.

Ovo je tema koja će biti sve važnija u Srbiji, pogotovo sa aspekta očuvanja životne sredine, konstatovali su na stručnom skupu u PKS ministar rudarstva i energetike Škundrić i potpredsednik PKS Vesović

Otpad je resurs koji je objektivno moguće pretvoriti u energiju postupkom najviše energetske efikasnosti. On može da se tretira na rešenjima postrojenja kogenerativnog tipa (istovremeno proizvodi i toplotu i električnu energiju), s jedne strane, a sa druge da organsku supstancu koja se javlja kao otpad uklonimo iz prirode kao potencijalni ili stalni ekološki problem, rekao je ministar rudarstva i energetike prof. dr Petar Škundrić. On je na stručnom skupu o pretvaranju otpada u energiju, organizovanom u Privrednoj komori Srbije, kazao da se danas savremene tehnologije zasnivaju ili na direktnom sagorevanju ili pirolitičkoj razgradnji sa malim ostatkom u vidu gasa koji odlazi u atmosferu ili minimalnim količinama čvrstog otpada.

Prepoznajući značaj održivog upravljanja otpadom na nivou Republike Srbije, a u cilju odgovornog iskorišćenja prirodnih i drugih resursa sa kojima raspolažemo, Ministarstvo rudarstava i energetike u saradnji sa Privrednom komorom Srbije organizovalo je prezentaciju pod nazivom ;Pretvaranje otpada u energiju. Da je ovo je tema koja će biti sve važnija u Srbiji, pogotovo sa aspekta očuvanja životne sredine, potvrdio je i potpredsednik PKS Mihailo Vesović koji je istakao kako važnost uvođenja novih tehnologija u ovu oblast tako i nove zakonske okvire usaglašene sa evropskim.

U PKS o ovoj temi su govorili predstavnici kompanija Field Fisher Waterhouse LLP Patrik Kenon, EDF Energy Martin Bol, EC Harris Hauard Forster i Filip Tarner, koji su prisutnim govorili o otpadu kao značajnom energetskom potencijalu, s obzirom da se kontrolisanim termičkim tretmanom otpada proizvodi energija, koji bi se mogla iskoristiti za snabdevanje različitih sektora potrošnje.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">