Pojedini izvoznici voća iz Srbije tvrde da su ih prevarile firme sa kojima su poslovali u Rusiji.

Užičanin Dejan Papić, vlasnik firme za izvoz i otkup voća i povrća „Gold epl“, pre više od godinu dana je, preko interneta, stupio u kontakt s brokerskom firmom „Lodžik frut“ u Sankt Peterburgu i sklopio ugovor o izvozu mandarina na rusko tržište.

Prve dve narudžbine od 40 tona mandarina realizovane su i plaćene bez problema.

„Zadovoljni kvalitetom robe, naručili su još dva kamiona mandarina vrednosti iznad 32,5 hiljada dolara, koje već godinu dana ne mogu da naplatim“, rekao je Papić Tanjugu.

On je išao i u Sankt Peterburg, gde se ispostavilo da se brokerska kuća ne nalazi na adresi koja je navedena u ugovoru, pa se obratio predstavništvu Privredne komore Srbije u Moskvi za pomoć. Ni njihova intervencija nije dovela do rezultata.

„Sav posao obavljao sam preko skajpa i mejlova. Prevaren sam i želim da ukažem svojim primerom drugima šta može da im se desi ukoliko budu poslovali na isti način i prema uslovima koji Rusi ili Azerbejdžanci nameću“, kaže Papić.

Njegov primer nije usamljen u Srbiji. Dragan Radojičić iz Arilja, vlasnik firme „Nene frukti“, na rusko tržište već šest godina izvozi srpsku jabuku.

„Problemi sa naplatom su počeli pre dve godine i sada mi ruski partneri duguju više od 190 hiljada dolara. Ne znam kome da se obratim za pomoć. Znam kolege iz Čačka, Užica, Novog Sada koje takođe imaju problem sa naplatom dugovanja od ruskih firmi“, rekao je Radojičić Tanjugu.

I Radojičić i Papić su o svojim problemima progovorili zbog želje da pošalju poruku drugim preduzetnicima u Srbiji, da se prilikom sklapanja poslova sa firmama iz Rusije obrate Privrednoj komori Srbije.

„Naša Privredna komora ima mogućnost da proveri verodostojnost podataka o firmama i njihovo poslovanje i zato je najbolje poslove sklapati preko njih“, poručuju prevareni izvoznici voća na rusko tržište.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">