U izvozu proizvoda naše polјoprivredne i prehrambene industrije, u prvoj polovini godine, dominirali su voće i povrće, a stručnjaci smatraju da sa velikom konkurencijom na inostranom tržištu, možemo da se izborimo samo ako ponudimo proizvode koji su po nečemu specifični.

Enlarge
Predstavnica asocijacije „Plodovi Srbije” Evica Mihalјević ističe „da su naši glavni aduti, specifičan ukus, miris i boja voća i povrća, samo treba da iskoristimo sve prednosti našeg podneblјa, a ne da uvozimo staklasto povrće, bez ukusa, a lepo obojeno”. Ona je navela primer paprike, na koju je nešto više obraćena pažnja u proizvodnji, pa otkup sada iznosi više od 30.000 tona u sezoni, dok je s druge strane izvoz šargarepe, kupusa, karfiola i pradajza nedovolјan.

U spolјnotrgovinskoj razmeni, stalno uvozimo više povrća nego što izvozimo, mada su stvari ove godine bolјe, pa su se količine približile, navela je ona, dodajući da najviše uvozimo rano povrće, stakleničku i plasteničku proizvodnju, koja je veoma skupa.

„Dvostruko više novca damo za uvoz ranog povrća, nego što uzmemo za izvoz i zato bi država trebalo da dodatno subvencioniše stakleničku i plasteničku proizvodnju, kako bi se ona proširila i najpre pokrila potrebe domaćeg tržišta, a kasnije išla i u izvoz”, smatra Mihalјevićeva.

Izvor: Dnevnik

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">