Reklama

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Željko Sertić otvorio je danas u Ambasadi Srbije u Moskvi prezentaciju srpskih proizvoda iz oblasti hrane i pića, koja je organizovana sa ciljem da se poveća izvoz tih proizvoda na rusko tržište

Sertić je rekao da je prezentacija organizovana u saradnji sa Ministarstvom spoljne i unutrašnje trgovine Srbije. Oko 30 preduzeća predstavilo je svoj izvozni potencijal, uglavnom firme u oblasti proizvodnje i prerade mesa i mesnih prerađevina, kao i 10-tak vinarija.

„Prezentaciji je prisustvovalo nekoliko trgovinskih lanaca iz Moskve i drugih regiona, a bili su predstavnici veletrgovaca koji inače trguju i rade sa našim proizvođačima iz Srbije. Tu smo mogli da se konkretno upoznamo sa prednostima ali i problemima izlaska na rusko tržište“, kazao je predsednik PKS.

On je najavio da će, verovatno u narednih mesec dana, u PK Srbije biti organizovano predavanje o načinima i modalitetima sertifikacije proizvoda, jer je to jedna administrativna procedura, koja poprilično dugo traje i predstavlja dosta ozbiljan problem, posebno zbog toga što su ruski zakoni, vezani za veterinarske i sanitarne inspekcije veoma strogi.

Često se dešava da zbog toga naše firme koje imaju nameru da uđu na rusko tržište, odustaju, jer nemaju adekvatan odgovor na sve postavljene zahteve.

„U tom smislu, napravili smo saradnju sa jednom od velikih sertifikacionih kuća koja već radi u Italiji i u drugim zemljama EU, koja će nam održati seminar, za sva preduzeća iz Srbije zainteresovana za izvoz pre svega hrane na teritoriju Ruske Federacije i carinske unije“, kazao je Sertić.

Izvor: PKS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">