Reklama

Izvor: PKV

Generalni konzulat R.Srbije u Šangaju uspostavio je kontakte sa državnom agencijom za trgovinu prehrambenim proizvodima Shanghai Food Stuffs Import and ExportCorp. i generalnim direktorom lanca marketa City Shop u Šangaju. Predstavnici kineske strane smatraju da bi proizvodi srpske prehrambene industrije mogli bitiplasirani kroz lanac marketa City Shop, posebno što su kupci u ovim marketimastrani državljani u Šangaju i Kinezi sa većom platežnom moći radoznali da probaju strane brendove.

Predloženo je da Generalni konzulat obezbedi uzorke i okvirne cene sa kompletnim ponudama za proizvode:

  • Smrznuto i sušeno voće i njihove prerađevine (džemovi sa malim procentomdodatog šećera)
  • Hrana za bebe
  • Proizvodi konditorske industrije
  • Vina i žestoka pića (rakije)
  • Proizvodi od mleka, posebno sirevi

Za prerađevine od mesa i suhomesnate proizvode potrebno je prethodno obezbediti uvozne dozvole (za sada samo Španija i Italija imaju potrebne dozvole). S obzirom da količine mesnih proizvoda ne bi poremetile odnose na kineskom tržištu,predstavnik kineske agencije smatra da postoje velike šanse za dobijanje uvoznih dozvola, ukoliko postoji interes srpske mesne industrije za izvoz u NR Kinu.

Generalni konzulat bi obezbedio da se prezentacija roba odnosno uzoraka iz Srbije, organizuje u prostorijama Konzulata. Kineski partneri bi nakon upoznavanja i odabira proizvoda, posetili kompanije u Srbiji, upoznali se sa uslovima proizvodnje i obavili završne razgovore. U tom smislu sugerisano je da uzorci treba da budu dopremljeni u Šangaj najkasnije do 15.januara 2011.godine, odnosn opre Kineske nove godine (1. februar 2011.).

Troškove slanja robe snosili bi proizvođači. Okvirni troškovi slanja avioprevozom na relaciji Beograd – Šangaj su sledeći:

– pošiljka do 45kg – 2,65 evra/kg; preko 100kg – 2 evra/kg
– dodatni troškovi:

  • tovarni list AWB 15evra/po pošiljci
  • izvozno carinjenje 3.000 dinara / po pošiljci
  • magacin na aerodromu Nikola Tesla oko 0,15 evra/kg (prema ulaznom računu aerodroma)
  • carinski račun i takse u zavisnosti od postupka – prema ulaznom računu Uprave carine
  • eventualno preuzimanje sa adrese.

Špediter je predočio mogućnost da za zbirni teret više proizvođača ide samo jedan tovarni list, i da se uradi samo jedno izvozno carinjenje, što bi u velikoj meri smanjilo troškove slanja.

Molimo da ukoliko ste zainteresovana za plasman svojih proizvoda na tržište Šangaja, prijavu za slanje uzoraka svojih proizvoda dostavite do 15.decembar 2010.godine Privrednoj komori Srbije na date kontakte.

Ujedno Vas molimo da kopiju prijave dostavite i Privrednoj komori Vojvodine, Službi Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom na fax: 021/480 37 70 ili na e-mail: inostranstvo@pkv.rs
Za sve dodatne informacije kontak tosobe u Privrednoj komori Srbije:

Milanka Stojaković, tel.011 3300900/lokal 173, mob.0641428222, faks 011 3248060, el.pošta milanka.stojakovic@pks.rs
i Milada Lukešević, tel. 011 3300900/lokal 141, faks 011 3300943, el.pošta mila.lukesevic@pks.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">