Reklama

Prioritet poljoprivrede Srbije u narednom periodu mora biti povećanje konkurentnosti i ruralni razvoj, kako bismo mogli da konkurišemo za sredstva IPARD fondova, rečeno je na stručnom skupu u okviru 79. Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu.

Osnovni problem naše poljoprivrede ogleda se u nepostojanju strategije ruralnog razvoja,što sprečava poljoprivredne proizvođače da konkurišu za sredstva iz fondova Evropske unije (EU), izjavila je profesor na Ekonomskom fakultetu dr Žaklina Stojanović.

Šef odseka za ruralni razvoj u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine Dragan Marković najavio je da će to ministarstvo tokom godine započeti izradu Nacionalnog programa ruralnog razvoja od 2014. do 2020. godine.

„Osnovni koncept mera ruralnog razvoja biće baziran na inovacijama primenjivim u praksi, zatim na zajedničkom tržišnom nastupu više privrednih subjekata i sprovođenju lokalnih strategija razvoja“, rekao je on.

Marković je istakao da je, osim toga, veoma važno da osnovni elementi Strategije 2020. budu inkorporirani u poljoprivrednu politiku i izrazio nadu da će se Srbija što bolje pripremiti za korišćenje predpristupnih fondova EU u oblasti poljoprivrede.

Tri osnovna cilja Strategije 2020. su – rast prinosa primenom savremenih tehnologija, povećanje broja zaposlenih stručnjaka i podizanje nivoa konkurentnosti i izvoza, dodao je Marković.

Sudeći prema rečima direktora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu Borislava Kobiljskog, ti ciljevi se na Institutu već primenjuju u praksi.

Kao pozitivan korak ocenjen je i aktivan doprinos koji je Srbija dala izradi Strategije kroz Komitet za istraživanja u poljoprivredi (SCAR).

Prema oceni Zorana Njegovana, profesora na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, osnovni ciljevi agrarne politike svode se na povećanje produktivnosti, podizanje životnog standarda poljoprivrednih proizvođača, stabilizaciju tržišta i obezbeđivanje izvesnosti u snabdevanju potrošača.

Njegovan je podsetio i na neophodnost harmonizacije agrarne i ruralne politike sa standardima Evropske unije.

Direktor Uprave za veterinu Zoran Mićović ukazao je na značaj usklađivanja domaćih propisa sa standardima zemalja u koje izvozimo.

Konferenciju „U susret Strategiji 2020 – Poljoprivreda Srbije na putu ka evropskom modelu održivosti razvoja“ organizovao je Klub privrednih novinara u saradnji sa Društvom agrarnih ekonomista, Privrednom komorom Srbije i Regionalnom privrednom komorom Novog Sada.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">