„Osnovni cilj Ministarstva poljoprivrede u oblasti EU integracija je akreditacija svih neophodnih struktura prema strogim standardima EU, kako bi sredstva iz IPA fonda, namenjena ruralnom razvoju, bila otvorena za srpsku poljoprivredu“, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić na otvaranju seminara „Priprema IPARD implementacionih procesa i šeme direktne pomoći u svetlu novog radnog okvira Zajedničke poljoprivredne politike 2014-2020“.

Predstavnici francuske Agencije za usluge i plaćanja Ministarstva poljoprivrede Francuske, kao i predstavnici Hrvatske agencije za plaćanja, svojim kvalitetnim prezentacijama i panel diskusijama uspeli su prisutnima da prenesu ključne elemente procesa implementacije IPARD-da, u okviru Uprave za agrarna plaćanja.

Naglašen je značaj i uloga upravljačkog tela u okviru Odeljenja za ruralni razvoj, kao i potreba bliske saradnje i jačanja navedenih institucija u cilju ispunjavanja uslova u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja koje EU postavlja pred zemlje kandidate za punopravno članstvo.

Ovaj dvodnevni seminar, koji je trajao 25. i 26. novembra 2013. godine, pre svega je namenjen zaposlenima Uprave za agrarna plaćanja, Sektora za poljoprivrednu politiku i Odeljenja za ruralni razvoj, ali i svim drugim predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i zainteresovanih institucija (Ministarstvo finansija, Kancelarija za EU integracije…).

Paralelno sa procesom korišćenja sredstava pretpristupnih fondova EU, Ministarstvo poljoprivrede aktivno se priprema i za predstojeći proces pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji. S tim u vezi, na seminaru je dat pregled novih regulativa Zajedničke poljoprivredne politike 2014-2020, kojima će se u procesu pregovora usklađivati i propisi Srbije u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Izvor: mpt.gov.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">