Reklama

Nakon ulaska Hrvatske u EU, proizvođači prehrambenih proizvoda i suplemenata u Srbiji, koji su i izvoznici, ubrzano se pripremaju za deklarisanje svojih proizvoda po evropskim standardima i pravilima upotrebe zdravstvenih izjava, kako njihova roba ne bi bili zaustavljena na hrvatskoj granici.

Takvih proizvoda je mnogo, jer Srbija jedina u regionu nema usaglašen dnevni unos vitamina i minerala sa vrednostima koji u EU važe od oktobra 2012. godine, a Pravilnik o zdravstvenim izjavama tek treba da se donese u drugoj polovini ove godine, ukazuju stručnjaci.

Stručnu pomoć u deklarisanju proizvoda prema standardima EU pruža i IHIS

Nutricionizam, koji je deo IHIS Naučno – tehnološkog parka Zemun, a radi i na kreiranju obogaćenih prehrambenih i funkcionalnih proizvoda.

Direktorka IHIS Nutricionizma dr Danica Zarić kazala je da im se javljaju firme, naročito one koje su u sklopu hrvatskih korporacija, ali i dosta velikih izvoznih firmi i zajedno sa njima se ubrzano radi na promenama deklaracija njihovih proizvoda, kako bi mogli nesmetano da nastave svoj izvoz za Hrvatsku i druge zemlje.

– Najčešće im pomažemo na proizvodima koji sadrže vitamine ili nose neku zdravstvenu izjavu, jer je jedino Srbija ostala sa starim vrednostima dnevnih unosa vitamina i minerala, dok su pored Hrvatske, Bosna i Hercegovina i Makedonija uskladile te vrednosti – precizirala je Zarić.

Takođe, izvoznicima je pomoć neophodna i pri definisanju zdravstvene izjave, odnosno u EU su jasno definisana pravila koji proizvod i sa kojom količinom određenog nutrijenta može poneti zdravstvenu izjavu, dodala je Zarić.

Ona je upozorila i da naši proizvođači ne treba da pribegavaju skidanju zdravstvenih izjava sa proizvoda koje izvoze i tako ne deklarišu vitamine i minerale koje njihov proizvod ima, nego treba da na pravi – zakonski dozvoljen način istaknu kvalitet svog proizvoda i budu što konkurentniji na ino-tržištu.

Ulaskom Hrvatske u EU, u toj zemlji će se striktno primenjivati tehnički propisi i standardi za industrijske, sanitarne i fitosanitarne propise za poljoprivredne proizvode koji važe i u EU, tako da ukoliko srpski proizvođači ne ispune zahteve propisane ovom regulativom, neće moći da izvoze u Hrvatsku.

Mlečni proizvodi najčešće sa neadekvatnom deklaracijom

Proizvodi koji nisu adekvatno deklarisani mogu se naći u svim kategorijama, a najviše ih je među mlečnim proizvodima jer EFSA nije odobrila zdravstvene izjave za probiotike, a na jogurtima na srpskom tržištu svaki ima tu zdravstvenu izjavu.

Takođe, izgled nutritivne tablice većine naših proizvoda nije usklađen sa EU propisima. Naše prodavnice su pune proizvoda sa primamljujućim izjavama o lečenju ili dobrobiti za naš organizam, iako to nije u składu sa evropskim standardima.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">