Na svečanoj sednici Skupštine Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“, kojoj je prisustvovao ministar gradjevinarstva i urbanizma Velimir Ilić, povodom desetogodišnjice rada, uručena su priznanja istaknutim pojedincima i institucijama

Čestitajući jubilej u ime Vlade Republike Srbije, ministar Ilić ukazao je na značaj pijačne delatnosti u Srbiji, dodajući da su pijace „barometar života i uspeha jednog grada, mesto direktnog susreta proizvodjača i potrošača“.

Sekretar Udruženja komunalne delatnosti PKS Branimir Ljumović i generalni sekretar Privredne komore Srbije Goran Jevtić, čestitajući jubilej ove asocijacije, poželeli su da na ovaj način proslavi i čitav vek postojanja i uspešnog rada.

Državni sekretar Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Dragovan Milićević najavio je da se do 30. juna očekuje usvajanje pravilnika o veletržnicama.

Pored stalnih aktivnosti na stručnom usavršavanju članova i standardizaciji usluga u oblasti pijačne delatnosti, Udruženje radi na formulisanju predloga posebnog Zakona o pijacama koji bi precizno definisao i u potpunosti uredio ovu oblast, rekao je predsednik Upravnog odbora Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“ Bela Bodrogi. Formirana je radna grupa koja će sačiniti predlog zakona o pijacama i proslediti ga resornim ministarstvima i Vladi, koji će dati svoje vidjenje po tom pitanju.

Učešće pijaca u ukupnom prometu i otkupu poljoprivrednih proizvoda na teritoriji Srbije prošle godine iznosilo je 19,5 odsto, istakao je direktor javnog komunalnog preduzeća „Gradske pijace“ u Beogradu i predsednik Grupacije za pijačnu delatnost PKS Predrag Veinović. On je ukazao da u Srbiji ima 400 pijaca sa 60.000 prodajnih mesta, od čega su 80 odsto tezge, a na njima svaki dan radi 80.000 ljudi.

Prema njegovim rečima, pijace su lako dostupan, efikasan i jeftin kanal snabdevanja urbanih sredina svežim namirnicama, naročito voćem i povrćem.

Veinović je istakao da pijace, uprkos sve izraženijoj konkurenciji velikih trgovinskih lanaca, u poslednjih pet godina, beleže povećanje prometa i stalni rast. Vrednost prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Srbiji u 2012. iznosila je 28 milijardi i 55 miliona dinara, što je u odnosu na prošlu godinu u tekućim cenama povećanje za 9,5 odsto.

Zaslužnim pojedincima, članovima PU „Pijace Srbije“ uručeno je 11 priznanja „Zlatni kantar“, 30 plaketa, kao i osam povelja organizacijama i institucijama. U ime Privredne komore Srbije, plaketu je primio sekretar Udruženja komunalne delatnosti PKS Branimir Ljumović.

Poslovno udruženje „Pijace Srbije“ osnovano je 3. aprila 2003. godine u Novom Sadu. Danas je sedište udruženja u Beogradu, ono ima 26 stalnih članova, koji svojim kapacitetom i infrastrukturom predstavljaju oko 70 odsto ukupnog tržišnog potencijala zemlje u ovoj delatnosti.

Svečanoj skupštini u Klubu poslanika, prisustvovali su predstavnici resornih ministarstava, lokalnih samouprava, pijačnih uprava, preduzeća koja se bave pijačnom delatnošću iz Madjarske, Hrvatske, Republike Srpske i Makedonije i drugi. gosti.

U radnom delu skupa povodom desetogodišnjice jubileja, održane su dve prezentacije – „Pravci razvoja pijačne delatnosti u Srbiji“ i „Vrednija (domaća/tradicionalna i organski proizvedena) hrana na pijacama.

Izvor: PKS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">