Autor i izvor: Đorđe Simović, Poljoprivreda.info

Gotovo da više nema medijske zainteresovanosti za problem sa Ešerihijom koli i neopravdano optuženim povrćem kao izvorom zaraze. Međutim, problemi proizvođača su ostali. Kao i povrtari širom kontineta i naši do sada uspešni proizvođači i izvoznici imaju problem sa plasmanom.

Firma “Planten” u Irigu već 5 godina u specijalnim uslovima, na vodenoj podlozi, proizvodi povrće, pre svega salatu. Ona se proizvodi u tresetnoj kocki, sa preciznim dodavanjem hraniva i strogo kontrolisanim minimalnim hemijskim tretmanima. Prodaje se zajedno sa korenom, upakovana u specijalne kese, čime se obezbeđuje da zadrži svežinu i do 12 dana. Taj kvalitet naročito dolazi do izražaja u trgovinskim lancima, koji često, zbog uvelosti, bacaju velike količine salate. Bez obzira na nesporan kvalitet, strah od ešerihije koli širom Evrope bio je zaustavio plasman, a i sada je prodaja salate znatno otežana, kaže stručni konsultant u “Plantenu” Milutin Karas.

– Po inerciji kada povrće nije išlo iz Evropske unije za Rusiju zaustavljene su i naša dva šlepera salate. Cene su strašno pale pošto sada ima ponude ali nema tražnje Zavladao je strah i sve je stopirano. Taj strah nikako da prestane. Nedavno sam, poslovno, 6 dana bio u Španiji i u niti jednoj salati nije bilo krastavca – razočarano kaže Karas.

Na osnovu intenzivnih razgovora sa stranim proizvođačima i distributerima u Španiji, Austriji, Holandiji, Kipru i drugim zemljama, Karas zaključuje da će se kriza u povrtarstvu, kako onom u zaštićenom prostoru, tako i u proizvodnji na otvorenom polju, preneti i u narednu godinu. Strani proizvođači će, od matičnih zemalja i administracije u Briselu, dobiti makar delimičnu nadoknadu za štetu koju su pretrpeli, dok našima ostaje da saberu gubitke i donesu odluku kako dalje. Da podsetimo, pravi izazov za naše povrtare, i sve druge poljoprivrednike, doći će 2014. godine, kada će biti ukinute carine na poljoprivredne proizvode iz Evropske unije.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">