Reklama

Izvor: http://serbiaorganica.org

Nacionalna Asocijacija „Serbia Organica” i JP „Gradske pijace” započeli su uspešnu zajedničku saradnju promovisanjem organske hrane na pijaci u Bloku 44 na Novom Beogradu. Tokom dva vikenda u julu Beograđani su imali priliku da, na jednom mestu, kupe sertifikovane organske proizvode, povrće, voće, žitarice, mahunarke, sušene proizvode, čajeve itd. Interesovanje je bilo veliko na obostrano zadovoljstvo i potrošača i proizvođača. U planu je uspostavljanje prodaje organskih proizvoda i na drugim pijacama na teritoriji grada. Kako bi zaposleni u „Gradskim pijacama” mogli da na adekvatan način sprovode realizaciju projekta „Pijaca organske hrane” prošli su obuku koju je za njih organizovala „Serbia Organica”.

Tokom obuke polaznici su se upoznali sa potencijalima organske proizvodnje i koliko je ona zastupljena u našoj zemlji, metodama organske proizvodnje, zakonskom regulativom, sertifikacijom i kontrolom prometa organskih proizvoda. Krajnji cilj edukacije je obučenost zaposlenih u „Gradskim pijacama” da prate i kontrolišu ponudu organskih proizvoda na teritoriji grada, tj. da na pijacama i na posebno označenim tezgama, mogu svoje proizvode da prodaju samo proizvođači koji su u periodu konverzije ili imaju organski sertifikat. Samim tim će potrošači biti sigurni da je roba koja je izložena na tim tezgama zaista organskog porekla, čime će se ponuda prehrambenih proizvoda na teritoriji grada podići na još viši, kvalitetniji nivo.

Pijaca organske hrane u bloku 44 na Novom Beogradu

Na zadovoljstvo velikom broja potrošača sa Novog Beograda ali i drugih delova Beograda, Nacionalna Asocijacija „Serbia Organica” i JP „Gradske pijace” započeli su uspešnu zajedničku saradnju promovisanjem organske hrane na pijaci u Bloku 44 na Novom Beogradu. Tokom jula Beograđani su imali priliku da, na jednom mestu, kupe povrće, voće, žitarice, brašna, mahunarke, sušene plodove i čajeve iz organske proizvodnje. Pijacu organske hrane otvorili su 9.jula Generalni direktor JP „Gradske pijace“ Dragan Pušara i g-đa Nada Mišković, Predsednica Nacionalne Asocijacije. Veliki broj potrošača pazario je organske proizvode, razgovarao sa proizvođačima i na tezgi udruženja Serbia Organica-e informisao se o organskoj proizvodnji. U nedelju je pijaca takođe bila veoma posećena.

Tokom vikenda 30. i 31. jula loše vreme i kiša nisu sprečili proizvođače da dođu iz Kikinde, Subotice, Barajeva… Svoje proizvode ponudili su Organska farma Laf, poljoprivredna gazdinstva Stojanović, Šokšić, Mamužić, Grujučić, Fond Organska Srbija prodavao je povrće svojih članova, a radnja zdrave hrane Bio Špajz predstavila je svoju ponudu organskih proizvoda. S obzirom na veliko interesovanje koju su porošači pokazali tokom dva vikenda realizacije ove manifestacije, u planu je organizovanje ovakve prodaje i na drugim beogradskim pijacama.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">