Reklama

Švajcarski gigant u sektoru proizvodnje hrane i pića „Nestle“ uspeo je da prevaziđe negativni uticaj jačanja domaće valute i ostvari solidan profit u 2011. zahvaljujući prodaji koja je bila veća od očekivane.

Kompanija „Nestle“ sa sedištem u Veveju u Švajcarskoj, objavila je da je njen profit u 2011. porastao za 8,1 odsto na 9,5 milijardi švajcarskih franaka. Prošlogodisnja prodaja je povećala Nestleov profit iz 2010. na 34,2 milijarde švajcarskih franaka.

Rast prodaje ove kompanije od 7,5 odsto je tokom godine bio bolji od očekivanog.

Kompanije „Neskafe“, „Perije“, „DZeni Krejg“ i „Hagen Das“ su danas u svom zajedničkom saopštenju ukazale da predstoje teška vremena, prenela je američka novinska agencija Asošiejted pres (AP).

Analitičari su predviđali skromniji rast prodaje od oko sedam odsto pošto se najveći svetski proizvođač hrane i pića borio sa nestabilnim tržištima, rastućim cenama roba i jakim švajcarskim frankom.

Međutim, ukupna prodaja „Nestlea“ za 2011. je opala na 83,6 milijardi franaka sa skoro 110 milijardi franaka iz prethodne godine. Taj pad, koji je u velikoj meri posledica promena deviznog kursa, je bio nešto manji od očekivanog pošto je Nacionalna banka Švajcarske (SNB) intervenisila na tržiištima kako bi zaustavila rast franka, podstakavshi prodaju u poslednjih nekoliko meseci prošle godine.

„To je bila izazovna godina i ne očekujemo da 2012. bude imalo lakša,“ rekao je izvršni direktor ove kompanije Paul Bulke.

On je, međutim, rekao da su nova partnerstva u Kini i veliki novi istraživački centar u Lausenu, pomogli „Nestleu“ da dobro otpočne ovu godinu.

Budući da ima 280.000 radnika širom sveta i fabrike u gotovo svakom delu sveta, „Nestle“ je veliki kupac prehrambenih namirnica kao što su pšenica, šećer, mleko i kafa i njegovi rezultati su dobar pokazatelj postrošacke tražnje i zdravlja globalne ekonomije u celosti.

„Nestle“ je saopštio da planira isplatu dividende u vrednosti od 1,95 franaka po akciji.

Ivor: http://www.tanjug.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">