U američkoj kompaniji „Koka-Kola“ juče su rekli da je neto profit u četvrtom kvartalu 2011. smanjen za 71 odsto, usled troškova restrukturiranja i neravnopravnog poređenja sa istim tromesečjem 2010, kada je zabeležen profit od kupovnine punionica flaša

U kompaniji navode da su revidirani rezultati ipak nadmašili očekivanja Volstrita, budući da je kompanija se sedištem u Atlanti prodala više pića u SAD i inostranstvu, pogotovo na tržištima u razvoju.

„Iako verujemo da će globalna tržišna neizvesnost, kratkoročno gledano, potrajati, naša globalna prisutnost i snaga naših robnih marki čine naše poslovanje otpornim“, izjavio je izvršni direktor „Koka-Kole“ Muhtar Kent.

Kompanija je takođe navela da će ove godine započeti program smanjenja troškova, da bi do 2015. uštedela 550 do 650 miliona dolara godišnje.

„Koka-Kola“, čije marke uključuju „fantu“, „sprajt“ i „minut mejd“, zaradila je u tri meseca zaključno sa decembrom 1,65 milijardi dolara, ili 72 centa po akciji, što je znatno manje u odnosu na 5,77 milijardi ili 2,46 dolara po akciji iz istog perioda lani. Međutim, kompanija je 2010. zabeležila jednokratnu neto dobit od 1,74 dolara po akciji, največhim delom zbog kupovine punionica za severnoameričko tržište.

Prihodi su istovremeno uvećani za pet odsto na 11,04 milijarde dolara, zahvaljujući rastu cena, uspehu u inostranstvu i solidnim rezultatima prodaje sokova i čajeva. Iznos je blago nadmašio očekivanja analitičara sa Volstrita, koji su predviđali prihode od 11 milijardi dolara.

„Koka-Kola“ je tokom poslednjeg kvartala 2011. prodala tri odsto više pića, uključujući rast od jedan odsto u Evropi i Severnoj Americi, kao i četiri odsto u oblastima Evroazije, Afrike i Latinske Amerike.

U celokupnoj 2011, neto profit je smanjen za 27 odsto na 8,57 milijardi dolara ili 3,69 dolara po akciji, u odnosu na 11,81 milijardu ili 5,06 dolara po akciji iz 2010. Prihodi su prošle godine uvećani za 33 odsto na 46,54 milijarde dolara, sa 35,12 milijardi iz prethodne godine.

Glavni konkurent ‘Koka-Kole“, „Pepsiko“, danas treba da saopšti rezultate poslovanja.

Izvor: (Biznis)

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">