Reklama

Izvor: PKS
12. avgust

Grupacija proizvođača hrane za životinje Privredne komore Srbije na današnjoj sednici zatražila je hitno donošenje zakona o hrani za životinje, koji bi regulisao ovu oblast i smanjio posledice sivog tržišta.

Udeo sivog tržišta, prema procenama, jeste više od 50 odsto, istakao je predsednik Grupacije Dragoslav Milisavljević, ocenjujući da će firme u ovoj oblasti biti ugašene, a proizvodnja ozbiljno ugrožena, ukoliko ne bude donet zakon o hrani za životinje. Nedorečeni propisi, brzopleto urađeni pravilnici, bez dovoljno posvećenosti, vezuju ruke proizvođačima koji su spremni da u ovoj grani postanu lideri u regionu. Usled neuređenog tržišta, u narednih godinu-dve ugasiće se i maloprodaja, ukazao je Milisavljević.

Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupna proizvodnja hrane za životinje u 2008. godini iznosila je 824 hiljade tona, odnosno oko 400 miliona evra. Prema podacima o potrošnji hrane za životinje kojima raspolažu proizvođači, procenjuje se da je 2008. potrošeno i više od 2,5 miliona tona hrane za životinje, što svedoči o tome da je oko 1,7 miliona tona „statistički neobuhvaćeno“.

Savetnik Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Miodrag Gluhović potvrdio je da za izradu novog pravilnika nije bilo dovoljno vremena, kao i da u radu na njegovoj ispravci moraju da se uključe i poljoprivredna inspekcija i ostale nadležne institucije.

Proizvođači hrane za životinje smaatraju da je jedino rešenje hitno usvajanje zakona, koji u formi nacrta već postoji, ali nije pušten u dalju proceduru. Kao obrazloženje članovi Grupacije naveli su naglašenu izvoznu orijentisanost domaćih proizvođača, zaštitu industrijske proizvodnje hrane za životinje u Srbiji i praćenje rizika i bezbednosti hrane za životinje. Razlozi za hitno donošenje zakona proizilaze i iz Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz Evropskog partnerstva Srbije i Akcionog plana za pristupanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji, ukazano je na sednici.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">