Proizvođači hrane za životinje zatražili su danas od Vlade Srbije da hitno zabrani izvoz žitarica pošsto zbog suše nema dovoljno sirovina za proizvodnju stočne hrane.

Kako se navodi u saopštenju, zabrana izvoza treba da se odnosi na kukuruz, soju, suncokret, ali i na pšenicu, zaključeno je na sastanku Grupacija proizvođača hrane za životinje u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Predsednik Grupacije proizvođača hrane za životinje PKS Dragoslav Milisavljević naglasio je da će prema grubim procenama rod kukuruza u Srbiji biti sveden na jednu trećinu od očekivanih 6,2 miliona tona.

Prema njegovom mišljenju, ni to ukoliko ostane u zemlji neće biti dovoljno za ishranu i onako malog stočnog fonda u Srbiji.

„Zbog toga je bolje da to malo sirovina iskoristimo za prehranu domaćeg stočarstva i za proizvodnju finalnih proizvoda – kazao je Milisavljević.

Proizvođači hrane za životinje su istakli da će posle potpune liberalizacije u trgovini sa EU od 2014. godine stočarstvo zapasti u još težu situaciju i zatražili su hitan sastanak sa ministrom poljoprivrede u Srbije Goranom Kneževićem da bi razgovarali o tome.

Izvor: Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">