Predsednik Asocijalive proizvodjača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović rekao je danas da će u četvrtak 20. juna predstavnici tog udruženja razgovarati sa predstavnicima Vlade Srbije o uredjenju tog tržišta i sprečavanju kartelskog udruživanja otkupljivača.

On je za Betu rekao da je berba malina na pragu i da je rod u Srbiji manji za 50 do 60 odsto, a da akontna (početna) cena ne bi trebalo da bude niža od 1,45 evra po kilogramu, odnosno 172 dinara.

„Komisija u kojoj su bili stručnjaci utvrdila je da je proizvodjačka cena malina 139,3 dinara po kilogramu, a obzirom na to da je malina uništena i da je ponuda mala jer je mraz uništio čak 70 odsto tog voća u Poljskoj koja spada u najveće proizvodjače, maline ne smeju da budu jeftinije od 172 dinara po kilogramu„, rekao je Radović.

Dodao je da proizvodjači ne žele da razgovaraju o „cirkuskoj“ ceni od oko 100 dinara koliko su nedavno ponudili neki vlasnici hladnjača u Šabačkom kraju.

„Ako država želi da zadrži ljude na selu, ovo je prilika da onemogući kartelima da ucenjuju proizvodjače malina i kupina niskim cenama kada znamo da je rod maline uništen i da je ponuda mala, a da vlasnici hladnjača duguju kupcima od prošle godine oko 30.000 do 40.000 tona jer nije bilo maline“, rekao je Radović.

On je kazao da je udruženje tražilo da na sastanak u Vladi Srbije dodju ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, premijerka Ana Brnabić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Prošle godine smo na sastanku u Valdi Srbije dogovorili da se napravi strategija oko izvoza malina i uredi tržište i sada želimo da vidimo šta je uradjeno i zašto se opet pojavljuju isti problemi“, rekao je Radović.

  • Autor
    Članci
  • Komentari (1)
    Član 451

    Malina. Svake godine problem. Mesto da Srbiji donosi dobit ono opterecuje sve gradjane. Kada god cujem da su se dogovorili, odmah znam da je to lose. Seljaci nikada nisu zadovoljni, niti ce biti. Kada malo rodi – ne valja; kada dobro rodi opet – ne valja. Rodilo je i kod komsije pa ce cena biti manja. Seljake treba uputiti da ne prodaju malinu vec da je preradjuju na licu mesta. Tako ce se resiti ovo pitanje.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

Odgovor na: Proizvodjači malina 20. juna sa predstavnicima Vlade Srbije

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">