Savez proizvođača rakije Srbije zatražio je danas od države da hitno zaustavi nelegalnu prodaju rakije i krene, kako je navedeno, u beskompromisno sprovođenje Zakona o jakim alkoholnim pićima

“Iako državni budžet zbog ovakve situacije godišnje gubi stotine miliona evra, nadležni za sprovođenje Zakona i borbu protiv ilegalne trgovine alkoholom uglavnom ne rade svoj posao, dok pojedini državni organi i institucije čak aktivno podržavaju i promovišu sivo tržište”, saopštio je Savez proizvođača rakije Srbije nakon održane sednice Upravnog odbora i Skupštine tog udruženja, prenosi Beta.

Istaknuto je da Srbija ima dobar i moderan Zakon o jakim alkoholnim pićima, ali se njegove ključne odredbe ne sprovode, što za posledicu ima procvat nezakonite proizvodnje i pometa rakije. Kako je naglašeno, “nelegalno proizvedena rakija, bez oznake porekla, zdravstvene kontrole i naplate poreza i akcize javno se prodaje na svakom koraku”.

“Širom Srbije, od Knez Mihailove i Savske promenade u Beogradu, preko turističkih centra, do javnih pijaca i prostora u gradovima i selima, organizuju se stotine raznih festivala, sajmova, ocenjivanja kvaliteta rakije i sličnih manifestacija, najčešće radi podsticaja turizma i tradicionalne proizvodnje. Tu se promoviše nelegalno tržište, prodaje rakija najčešće bez bilo kakve oznake porekla i vrte velike pare u sivoj zoni, koje završavaju u džepovima pojedinaca”, precizirano je u saopštenju.

Ukazano je i da, u organizaciji ovih manifestacija vrlo često učestvuju i pojedine državne institucije, od nekih ministarstava do gradskih i opštinskih turističkih i drugih oganizacija, koje novcem iz budžeta finansijski, logistički i propagandno direktno pomažu nelegalnu proizvodnju i prodaju rakije i sivu ekonomiju.

“Zabeležene su čak i pojave da pojedine opštine u Srbiji iz budžeta daju subvencije za kupovinu kazana za rakiju neregistrovanim nelegalnim proizvođačima”, naveli su iz Saveza proizvođača rakije. Dodaje se da i mnogi mediji, uprkos upozorenjima da krše Zakon o oglašavanju i druge propise, svakodnevno oglašavaju prodaju rakije koju proizvode nelegalni proizvođači.

Iz Saveza proizvođača rakije Srbije smatraju i da je krajnje vreme da nadležni državni organi preispitaju rad brojnih portala na društvenim mrežama koji se bave propagandom nelegalne proizvodnje i promocijom ilegalne prodaje rakije.

“U ime registrovanih proizvođača rakije, njihovih regionalnih udruženja i nacionalnog Saveza zahtevamo da se ovakva praksa prekine i da država proizvodnju i promet rakije uvede u legalne zakonske okvire”, navedeno je u saopštenju.

  • Autor
    Članci
  • Komentari (1)
    Član 451

    Meni ovaj tekst lici na Pamflet Saveza komunista.  “nelegalno proizvedena rakija, bez oznake porekla, zdravstvene kontrole i naplate poreza i akcize javno se prodaje na svakom koraku”. Covek, domacin, lepo u svom dvorisu podlozi svoj kazan i pece rakiju od svoje sljive. Jos uz to pozove prijatelje i komsije. I sta je tu nelegalno. Kada kupujem takvu rakiju pitam odakle je i covek mi lepo kaze, pa se i to zna. Domaca rakija je najcistije pice i hemijski i mikrobioloski i sta tu ima da se analizira. Naplata poreza.., e to je ono sto zulja i boli, a akciza jos vise. Naravno to bi se sve trebalo da svali na mene kao krajnjeg potrosaca.

    Milivoje Jovic, tehnolog-konsultant

Odgovor na: Proizvođači rakije traže od države da hitno zaustavi njenu nelegalnu prodaju

Napišite komentar


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">