Ostvarena proizvodnja značajnijih biljnih kultura u 2013. godini imala je znatno viši nivo od proizvodnje u prethodnoj godini, pa je tako proizvodnja pšenice bila veća za 40,2 odsto, a kukuruza za 67,2 odsto.
Prema zvaničnim statističkim podacima, u Srbiji je lani proizvedeno više suncokreta za 40,6 odsto, soje za 38,5 odsto, šećerne repe za 27,8 odsto, šljive za 88,9 odsto i grožđa za 28,8 odsto.

Pad proizvodnje zabeležen je kod uljane repice – za 55 odsto, duvana – za 18,3 odsto i krompira – za 35,2 odsto.

U odnosu na desetogodišnji prosek (2003 -2012) veća je proizvodnja kukuruza za 3,3 odsto, šećerne repe za 7,8 odsto, suncokreta za 34,4 odsto, soje za 7,8 odsto, a manja je bila i proizvodnja krompira za 8,9 odsto.

Postignuti rezultati će obezbediti bilansne potrebe zemlje u hrani, relativno dobru uposlenost prerađivačke industrije, kao i mogućnost izvoza tržnih viškova tradicionalnih izvoznih roba, ukazali su u Privrednoj komori Srbije.

Relativno dobri proizvodni rezultati u ratarskoj proizvodnji u 2013. godini, uz značajno niže cene pojedinih kultura, uticali su na nešto bolje finansijske rezultate, istakli su u PKS, uz napomenu da poređenje proizvodnje ratarskih kultura u poslednje dve godine nije pravi odraz, jer je 2012. bila veoma sušna i sa niskim prinosima.

Prema ovim finansijskim rezultatima, kod pšenice, kukuruza i šećerne repe su postignuti pozitivni finansijski efekti, što je i uticalo na ukupan pozitivan rezultat, odnosno na rast vrednosti proizvodnje osnovnih ratarskih kultura, u odnosu na 2012, od četiri odsto.

Apsolutni rekord predstavlja podatak da je u periodu januar-decembar 2013. izvezeno 1,19 miliona tona pšenice i 195.000 tona brašna.

Imajući u vidu rastuće troškove proizvodnje u poljoprivredi (pre svega veliki rast cena inputa), kao i smanjenje prodaje agrarnih proizvoda zbog niske kupovne moći stanovništva, može se zaključiti da je situacija u poljoprivredi na početku 2014. relativno nepovoljna, kakva je bila i na početku 2013, što će u velikoj meri uticati na strukturu i obim predstojeće prolećne setve, naveli su u Odboru za agrar PKS.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">