Predstojeća prolećna setva biće za 25 do 30 procenata skuplja u odnosu na prošlogodišnju, izjavio je direktor Poljoprivredne stručne službe (PSSS) Subotica Damir Varga.

On je precizirao da je već jesenja setva bila skuplja za 25 procenata u odnosu na prethodnu, gde su uračunati troškovi nafte, đubrenja i semena, a ako se na to doda najava poskupljenja zaštitnih sredstava i semena, uz naftu koja je još jesenas poskupela i trenutno je tom nivou, za očekivati da je da će setva biti za trećinu skuplja.

“Nakon sušne godine, nadam se da će poljoprivrednici pronaći snage i materijalnih sredstava da se parcele zaseju, jer ako se ne zaseju ne može se očekivati nikakav prihod”, rekao je Varga novinarima na savetovanju u organizaciji PŠ Subotica.

Varga je ocenio da su preduslovi za setvu dobri, u smislu vlage u zemljištu, ali da poskupljenje inputa zabrinjava. On ne očekuje da će se sejati seme “s tavana”, jer se dobar i odgovarajući rod kukurza i suncokreta može očekivati, po njegovim rečima, jedino uz upotrebu deklarisanog semena.

Na savetovanju su učestvovali i predstavnici Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, koji su predstavili hibride koje preporučuju na području severne Vojvodine za narednu prolećnu setvu, kao i savete u vezi predstojeće prihrane strnih žita.

Kako je istakao Vladimir Aćin, istraživač saradnik iz ovog instituta, na osnovu preliminarnih enmin analiza koje su sprovedene u saradnji sa poljoprivrednim stanicama širom Vojvodine, stanje mineralnog azota u zemljištu je “vrlo dobro”, ali uz velika variranja u zavisnosti od lokaliteta, dok se stanje vlage znatno popravilo u odnosu na jesenji period.

“Apelujemo na proizvođače da odrade enmin analizu kako bi tačno znali šta je potrebno dati na njihovim parcelama u smislu količina azota. Stanje ozimih useva je jako dobro, ali treba obratiti pažnju jer su usevi zbog povoljnih vremenskih uslova jako izbujali, što može dovesti do poleganja, tako da savetujemo poljoprivrednicima upotrebu nekog od regulatora rasta u kasnijim periodima vegetacije”, rekao je Aćin. Prolećna setva biće za trećinu skuplja nego lane.

Izvor: (Tanjug – Ekos)

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">