Ministar poljoprivrede Goran Knežević rekao je jutros da se mora promeniti struktura izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije, koja je, kako je ocenio, veoma loša.
„Pre svega moramo izvoziti finalne proizvode, a ne primarnu poljoprivrednu proizvodnju, znači ne kukuruz i pšenicu nego nešto što ima mnogo viši nivo finalizacije“, rekao je Knežević za Radioteleviziju Srbije (RTS).

On je naveo da bi se time ostvarili mnogo veći prihodi za budžet, kao i veći standard poljoprivrednika i građana.

Knežević je dodao da poljoprivredna proizvodnja u Srbiji ostvaruje suficit.

Prema njegovim rečima, poljoprivrednici iz Izraela su veoma zainteresovani za investiranje u Srbiju, jer imamo kvalitetno zemljište, ali je da bi se to ostvarilo neophodno, između ostalog, ukinuti carine.

Knežević je kazao da će Vlada Srbije u kratkom periodu doneti meru o slobodnoj trgovini, odnosno potpisati ugovor sa Izraelom kojim bi obe zemlje bile oslobođene carinskih opterećenja i dodao da su problematične i određene veterinarske i fitosanitarne kontrole u Srbiji.

Ministar je istakao i da je budžet za poljoprivredu ove godine veći za 40 odsto i da su obezbeđena sredstva za isplatu subvencija proizvođačima.

„Imamo određenih problema sa softverom, jer je neko u prethodnom periodu uplatio 5,5 miliona evra za softver koji praktično ne radi. Naši poljoprivrednici će ove godine osetiti boljitak“, poručio je on.

Knežević je ponovio i da je afera o višestrukom prekoračenju nivoa koncentracije opasne materije aflatoksin u mleku bila politikantska, sa ciljem da se uništi srpski seljak.

On je naveo da su preduzete sve mere da se smanji dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku i da slede izmene zakona o bezbednosti hrane i pratećih propisa, a u skladu sa tim i određenih pravilnika.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">