Najvažnije iz protekle nedelje:
– Pad cene pšenice
– Pad cena kukuruza

Za razliku od tržišta najvažnijih prehrambenih proizvoda široke potrošnje koji su u žiži interesovanja ovdašnje javnosti zbog enormnih poskupljenja koja drastično ugrožavaju standard stanovništva, domaće tržište primarnih poljoprivrednih proizvoda beleži pad cena. Kada se dešavaju ovako izražene cenovne promene, bilo u kom smeru, promet se intenzivira. Tako je i tokom nedelje za nama količinski promet na „Produktnoj berzi“ od 1.875 tona, više nego udvostručen u odnosu na prethodnu nedelju. Istovremeno i dinarska vrednost ostvarenog prometa od 61.507.500,00 dinara, udvostručena je u odnosu na prethodni nedeljni izveštaj.

Na tržištu pšenice prometovano je 700 tona robe, uz ponderisanu nedeljnu cenu od 29,69 din/kg (27,49 din/kg, bez PDV-a), što je za 1,80% niže nego prethodne nedelje, Podatak o nedeljnom padu pondesriane cene treba dopuniti tržišnom činjenicom da je cena pšenice tokom nedelje imala izražen silazni trend. U ponedeljak se startovalo sa cenom od 27,55 din/kg, bez PDV-a, da bi krajem nedelje cena pala na nivo od 27,40 din/kg, bez PDV-a.

Tržište kukuruza je u žiži interesovanja domaće agrarne javnosti iz dva razloga. Prvi je podatak o padu cene ovog artikla, a drugi je aktuelni interventni otkup kukuruza za potrebe „Republičke Direkcije za robne rezerve“. Na redovnom tržištu „Produktne berze“ u protekloj nedelje trgovano je kukuruzom novog roda u količini od 900 tona, po ponderisanoj nedeljnoj ceni od 28,32 din/kg (26,22 din/kg, bez PDV-a), Cena je u padu za 1,84% u odnosu na prethodnu nedelju, uz izražen trend kontinuiranog pada cene tokom nedelje, slično kao i na tržištu pšenice. Paralelno sa ovim tržištem, „Produktna berza“ realizuje otkup kukuruza za potrebe „Republičke Direkcije za robne rezerve“. Od predviđene ukupne količine od 200.000 tona, u toku samo tri dana prethodne nedelje relizovan je otkup od preko 100.000 tona. Ovaj podatak potvrđuje činjenicu o interesovanju potencijalnih prodavaca kukuruza za ovaj aranžman, kao i činjenicu da je ovoga puta Država napravila pravi izbor, kako po pitanju otkupne cene, koja iznosi 29,70 din/kg (27,50 din/kg, bez PDV-a), tako i po pitanju „tajminga“ za realizaciju interventnog otkupa. Otkup se nastavlja i sledeće nedelje, do realizacije celokupne količine predviđene Zaključkom Vlade.

Cena soje nastavlja da pada, te je u okviru istrgovanih 150 tona postignuta prosečna cena od 71,93 din/kg (66,60 din/kg, bez PDV-a). Pored pomenutih proizvoda trgovano je semenskom pšenicom po prosečnoj ceni od 42,77 din/kg (39,60 din/kg, bez PDV-a), dok je cena suncokretova sačme dostigla 35,40 din/kg (30,00 din/kg, bez PDV-a).

Izvor: http://www.stips.minpolj.gov.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">