Reklama

Najvažnije iz protekle nedelje:
– Stabilne cene kukuruza i pšenice
– Počelo trgovanje sojom roda 2013

Cene žitarica su u blagom porastu, počelo je trgovanje sojom novog roda, a promet je tri puta manji nego prethodne nedelje. To su osnovne karakteristike prošlonedeljnog trgovanja na berzi u Novom Sadu. Mnogo parametara ukazuje da se tržište žitarica stabilizovalo.Međutim, kada I pored relativno stabilne cene, jedna od od dve strane na tržišnoj utakmici ne iskazuje nameru da se pojavi u trgovanju, tada nam je to pokazatelj da se tržište ipak nije do kraja otvorilo u meri koja odgovara I ponudi I tražnji. Promet od 795,92 tone robe za 66,67 % je manji nego prethodne nedelje. Veće učešće soje u prošlonedeljnom trgovanju uticalo je da finansijska vbrednost prometa koja je iznosila 22.166.496 dinara ne bude u direktnoj korelaiji sa pokazateljem o padu količinskog prometa, tako da pad novačane vrednosti prometa u odnosu na prethodnu nedelju iznosi 48,57%.

Prva trgovanja sojom novog roda su najznačajnija vest sa “Produktne berze”. Na bazi tri zaključena kupoprodajna ugovora, ostvarena je prosečna cena trgovanja od 47,35 din/kg ( 43,85 bez PDV). U odnosu na očekivanja koja su najjasnije artikulisana na terminskom tržištu, kada se ovom robom u tzv. trgovanju na zeleno trgovalo po ceni od oko 33,00 din/kg bez PDV, ovo je prijatno iznenađenje za proizvođače. Iskustvo međutim govori, da su prve zaljučene cene u velikoj meri pod uticajem cena soje prošlogodišnjeg roda koje su iznosile oko 60,00 din/kg bez PDV, tako da ove prve cene ipak treba uzeti sa blagom rezervom. Iz sektora soja kompleksa u nedelji za nama trgovano je još sojinom sačmom sa 44% proteina. Cena je iznosila 75,96 din/kg (63,30 bez PDV), što je identično ceni iz prethodne nedelje.
Cena kukuruza se stabilizovala oko ravnotežnog nivoa od oko 13,00 din/kg bez PDV. Prosečna cena trgovanja je iznosila 14,00 din/kg ( 12,97 bez PDV). Realizovana prošlonedeljna prosečna cena za 1,24% je veća nego prethodne nedelje. Kukuruza u ponudi ima dovoljno, pri čemu je I dalje ozbiljna barijera u trgovanju kvalitet prošlogodišnjeg roda. Približavanjem berbe ranih hibrida novog kukuruza dodatno se umanjuje interes tražnje za prošlogodišnjim kukuruzom.

Tržište pšenice je još stabilnije od tržišta kukuruza. Cena od 16,00 din/kg je bila dominantna u trgovanju ovom robom. Međutim, za razliku od tržišta kukuruza kod pšenice uzdržanija strana su bili prodavci. Vlasnici hlebnog zrna nisu preterano zainteresovani da prodaju svoju robu po aktuelnim cenama. Ko će u ovoj psihološkoj borbi biti dobitnik pokazaće period pred nama. Prosečna cena od 17,26 din/kg ( 15,98 bez PDV) je inače za 1,07 % viša od cene trgovanja u prethodnoj nedelji.

Izvor: stips.minpolj.gov.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">