Međunarodno društvo za mahunarke održava svoju prvu konferenciju u Novom Sadu, uz više od 250 učesnika iz 38 zemalja.

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Ivica Radović, otvorio je danas u novosadskom Hotelu „Park“ konferenciju čiji je domaćin Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

„Ovako veliki odziv na Konferenciju svedoči o snažnoj promociji istraživanja mahunarki u Srbiji pred svetskom naučno-istraživačkom zajednicom“, otvarajući Konferenciju kazao je Ivica Radović.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Jagor Miladinović izjavio je za Tanjug da je veliki problem proizvodnje dovoljnih količina proteinskog hraniva biljnog porekla, i da je cilj

ove konferencije da se iznađu načini za povećanje njegove proizvodnje. On je kazao da su leguminoze (mahunarke) pre svega namenjene ishrani stoke jer sadrže esencijalne aminokiseline kojih nema u mesu.

„Mahunarke su dobre i za ljudsku ishranu i za ishranu stoke, a razvojem njihove proizvodnje inteziviraće se i stočarska proizvodnja pre svega u Srbiji, pa i u zemljama u okruženju“, naglasio je Jagor Miladinović.

Konferencija traje tri dana tokom kojih će biti održano 12 sesija sa ukupno 14 plenarnih predavanja i 50 usmenih izlaganja među kojima i 11 izlaganja od strane istraživača iz Srbije.

Izvor: Gde Investirati/Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">