Nacionalna referentna laboratorija trebalo bi da počne sa radom sredinom sledeće godine

Nacionalna referentna laboratorija trebalo bi da počne sa radom sredinom sledeće godine, kada će početi ispitivanja koja se odnose na kvalitet sirovog mleka, izjavio je direktor te institucije, Slavoljub Stanojević

On je, na skupštinskom Odboru za poljoprivredu, kazao da je veći deo laboratorijske opreme nabavljen, napomenuvši da je taj proces trajao čak 10 godina – od 2003. godine.

Stanojević je istakao da će Nacionalna referentna laboratorija za kontrolu bezbednosti hrane, hrane za životinje i mleko biti deo postojeće mreže laboratorija u Srbiji.

On je rekao da je reč o prestižnim, međunarodno priznatim i dobro opremljenim državnim i par privatnih laboratorija.
Stanojević je pojasnio da nedostaje \“potvrdni\“ deo ispitivanja za mala odstupanja, i da nije reč o velikom broju metoda.

On je podsetio da u Novom Sadu takođe radi laboratorija za ispitivanje kvaliteta mleka, s obzirom na zahteve koji postoje.
Naime, u Srbiji ima 430.000 krava muzara u 200.000 gazdinstava, pa postoji problem sa prikupljanjem uzoraka, objasnio je Stanojević, dodajući da će dve laboratorije raditi po teritorijalnom principu, uz međusobnu ispomoć ukoliko bude potrebno.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">