Nagradu od 100.000 dolara BioSense će iskoristiti kako bi razvio prototip rešenja.

Novosadski Institut BioSens osvojio je prvo mesto na „Inspire Challenge 2018“ takmičenju u Keniji, a u pitanju je bilo inovativno rešenje za smanjenje gladi u Africi. Medju članovima žirija bili su prisutni i predstavnici Fondacije Bila Gejtsa i USAID-a, kao i najveći stručnjaci iz oblasti poljoprivrede.

Takmičenje organizuje Globalna mreža istraživačkih centara CGIAR, sa ciljem da se razviju inovativne ICT tehnologije koje bi unapredile afričku poljoprivredu i rešile problem nedostatka hrane koji pogadja ovaj kontinent.

BioSens je bio jedan od 130 prijavljenih timova iz celog sveta, 12 je prošlo u finale, a samo pet je dobilo priliku da u narednih godinu dana realizuje svoju ideju uz finansijsku podršku.

Institut BioSens iz Novog Sada nastupio je na takmičenju u strateškom partnerstvu sa najvećim svetskim institutom za unapredjenje sorti kukuruza i pšenice „CIMMYT“ iz Meksika.

Naučnici BioSensa Oskar Marko, Sanja Brdar i Gordan Mimić, predstavili su tehnologiju koja omogućuje povećanje prinosa „na osnovu pametnog izbora semena, bez dodatnih investicija u djubrivo, pesticide i mehanizaciju“.

Naučnik Oskar marko kazao je na tržištu postoje hiljade sorti i hibrida, ali da je veoma teško izabrati optimalne, koje odgovaraju klimatskim uslovima i uslovima zemljišta koji vladaju na njivi.

„Tako nešto je jedino moguće postići savremenim tehnikama mašinskog učenja i analitike velikih podataka, u kojima je BioSens medju vodećima u svetu“, kazao je Marko, a prenela informativna služba Instituta.

Dodao je da rešenje za koje je tim dobio nagradu „ima veliki potencijal u Africi, gde su investicije u poljoprivrednu proizvodnju ograničene, a potreba za hranom velika“.

Novosadski Institut će nagradu od 100.000 dolara iskoristiti u narednih godinu dana kako bi razvio prototip rešenja.

Novosadska kompanija InoSens našla se među devet najboljih inovatora u Evropi i tako ušla u uži krug za prestižnu nagradu EU Innovation Radar Prize 2018. Javno glasanje već je počelo, a publika će za svoje favorite moći da glasa sve do 12. novembra

EU Innovation Radar Prize je prestižno takmičenje koje je pokrenula Evropska komisija sa ciljem da prepozna ključne inovatore i napredne tehnologije kao novi vid poslovanja budućnosti. Između više stotina start up kompanija, malih i srednjih preduzeća i univerzitetskih timova koji su za svoje inovacije prethodno dobili podršku od EU, novosadska kompanija InoSens ušla je u prvih devet nominovanih u kategoriji Najbolje mlado preduzeće (Best Young SME), kao jedini finalista iz Srbije.

Spoj tehnologije i duge tradicije

InoSens je u finale ušao zahvaljujući svojoj digitalnoj platformi GATES koja uvodi elemente gejminga da poljoprivrednicima ponudi potpuno personalizovanu obuku u pogledu primene novih tehnologija u različitim poljoprivrednim sistemima, kao i mogućnost da iz prve ruke osete ekonomske uštede koje bi mogli ostvariti.

U ovoj igri, dostupnoj online ili preko mobilnih uređaja, poljoprivrednici prvo definišu veličinu svoje farme, vrstu useva i sistem navodnjavanja i prehrane koji koriste. Zatim biraju novu tehnologiju odnosno proizvod koji žele da testiraju i kroz simulaciju posmatraju kako ona utiče na produktivnost njihove farme u toku jedne ili dve sezone. Simulacija kao rezultat daje kolike bi bile potrošnja vode i sredstava za prehranu kao i koliko novca bi poljoprivrednik uštedeo uvođenjem odabrane tehnologije.

– Ova nominacija predstavlja veliku profesionalnu satisfakciju za ceo naš tim, ali je ujedno i potvrda da je i u Srbiji moguće kreirati vrhunske proizvode za globalno tržište – rekla je Maja Žikić, marketing menadžer u InoSensu.

Žikić je ukazala na značaj podrške EU, i to ne samo u finansijskom pogledu, već i kada je u pitanju pristup razgranatoj mreži partnera bez koje bi razvoj i validacija kompleksne AgTech platforme kakva je GATES bili i te kako otežani.

Ekspertski žiri bira najbolje

Javno glasanje otvoreno je sve do 12. novembra. Posle toga, najbolji će imati priliku da se pred stručnim žirijem sastavljenim od investitora i eminentnih preduzetnika iz cele Evrope, bore u velikom finalu 5. decembra u Beču.

Dalji tok takmičenja možete ispratiti putem zvanične EU Innovation Radar Prize 2018 stranice, gde takođe možete glasati za novosadski InoSens: https://ec.europa.eu/futurium/en/innovation-radar-prize/best-young-sme-2018.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">