Reklama

Višednevne padavine nisu nanele štetu pšenici i kukuruzu i usevi dobro izgledaju, ali su kiše stvorile probleme voću i povrću jer imaju negativan uticaj na kvalitet plodova, usporavaju dozrevanje i ometaju berbu, izjavio je Tanjugu savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Milan Prostran.
Usevi koji su posejani proletos su u dobrom stanju, osim onih koje su povremeno uhvatile vremenske nepogode – oluja i grad, ali je teško bilo šta reći o šteti, jer niko do sada nije radio procene, kazao je Prostran.

„Kiše donose blagorodnost, odnosno stvaraju povoljne uslove da ovo što je posejano preživi jedan duži period i da se pripremi za vrućine koje će eventualno vladati u avgustu“, istakao je Prostran, dodajući da padavine utiču na to da se popravi vlažnost zemljišta.

Borba sa korovima čim kiše stanu

Padavine međutim, imaju negativan uticaj na voće – deo roda jagoda je stradao, plodovi trešnje su popucali, a oštećenje su pretrpele i višnje i maline, naveo je taj stručnjak.

Kiše ometaju i berbu pristiglog povrća – mladog krompira i luka, što utiče i na smanjenu ponudu na tržištu i nešto više cene, ukazao je Prostran, izrazivši nadu da će se situacija brzo popraviti sa prvim dužim sunčanim danima.

On je naveo da je kukuruz, kao vodeća ratarska kultura zasejana na više od 1,25 miliona hektara, sada u vrlo burnoj fazi razvoja i predstoji borba sa korovima, čim kiše stanu, ali ta žitarica za sada dobro izgleda.

Kada je reč o ozimim usevima, Prostran se nada da će bar žetva ječma početi u zadnjoj nedelji juna, a žetva pšenice prve nedelje jula, iako se očekivalo da će to biti ranije.

Pšenice i preko 4,5 tone

On očekuje da će prosečan hektarski prinos pšenice u Vojvodini dostići i preko 4,5 tone, a u centralnom delu Srbije između tri i po i četiri tone.

Prema proceni Prostrana, ovogodišnji rod pšenice iznosiće više od dva miliona tona, što je povećanje u odnosu na lanjsku proizvodnju hlebnog žita koja je iznosila 1,9 miliona tona.

Promenljivo i svežije vreme uz obilne padavine obeležili su poslednje dane maja i početak juna, a prema podacima Republičkog hidrometorološkog zavoda (RHMZ), najviše kiše zabeleženo je u Vojvodini – od 20 do 35 mm, dok je u ostalim krajevima izmereno od pet do 15 mm.

Padavina jedino nije bilo na jugu zemlje, a vremenske nepogode i grad zahvatili su centralne delove Srbije pri čemu je naneta izvesna šteta na poljoprivrednim kulturama, navode u RHMZ.

U proteklom 30-dnevnom periodu na severozapadu zemlje zabeleženo je do 200 odsto više padavina u odnosu na prosek, dok je u ostalom delu Srbije registrovano od 100 odsto više od uobičajenih količina padavina.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">