Kordinator za naučno stručne poslove na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo „Novi Sad“ Miroslav Malešević izjavio jeda će pšenica biti posejana na većim površinama od lanjskih i da je setva počela pre nekoliko dana.
Profesor, doktor Malešević je kazao za Tanjug da se, prema interesu proizvođača za nabavku semena, očekuje da će pored pšenice, ječam takođe biti zasejan na većim površinama, što je, kako je naglasio, dobra vest jer je „pšenica ove godine dala bolji prinos od kukuruza“

„Želja je da se pšenicom zaseje negde oko 550.000 hektara i negde oko 70.000 do 80.000 pod ozimim ječmom i racuna se da bi desetak hiljada hektara trebalo da bude pod ozimim tritikaleom. Znači, ukupno bi jesenas strna žita trebalo da budu zasejana na površinama od 650.000 hektara“, procenio je Malešević.

Malešević je dodao da će uz površine koje će na proleće biti zasejane jarim ječmom i ovsem, to biti „primerenija struktura od ove koju smo imali do sada“.

„Kukuruz je obran, suncokret i soja su davno požnjeveni tako je oslobođen prostor za setvu pšenice i jedino se čekala kiša koja nikako da dođe“, rekao je Malešević dodajući da mnogi ratari imaju velike probleme sa oranjem, osnovnom obradom i predsetvenom pripremom, ali i sa samom setvom.

Po Maleševiću, najveći problem pored suvog zemljištva, koje je isušeno čak do 120 centimetara, su žetveni ostaci, pogotovo iza kukuruza, pa mnogi pribegavaju njihovom paljenju što je, kako je naglasio, i zabranjeno zakonom i štetno jer uništva veliku količinu organskih i hranjivih materija koji su zaostali u tim žetvenim ostacima.

Problem sa isušenom zemljom, kako je Malešević objasnio, dobar deo poljoprivrednika rešava upotrebom teške mehanizacije kao što su teške tanjirace i razređivači i tako uspeva da pripremi zemljište za setvu.

„Najveći deo proizvođača čeka da se nešto dogodi, odnosno, čeka da padne kiša. Naš je savet da se svakako krene sa pripremom zemljišta, jer se može desiti da baš tamo pri kraju oktobra dođe do nekog kišnog perioda koji bi mogao da izbaci ratare sa njiva na više dana što bi dovelo do drugog problema, a to je kašnjenje setve“, upozorio je Malešević.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">