Projekat Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji je sa 40 miliona dolara trebalo da podrži kompaniju Monsanto u širenju poslovanja na tržištima Srbije, Bugarske, Turske, Mađarske, Ukrajine i Turske, više nije aktivan.

Rampa za GM hranu i širenje Monsanta u Srbiji
Navedeni kredit je, prema ranijim planovima, trebalo da bude odobren početkom aprila ove godine, a američkoj kompaniji poslužio bi kako bi se zaštitila od rizika nemogućnosti ovdašnjih poljoprivrednih firmi da plate seme i druge proizvode poručene od Monstanta.

Globalna ekspanzija

Poslednjih godina se broj hektara pod kukuruzom „Monstanto 810“ povećava, pa genetski modifikovani organizmi zauzimaju 10 odsto ukupnih oranica u svetu. Među onima koji prihvataju GMO, uz SAD, Brazil, Kinu i Rusiju, prednjači Španija, a u našem okruženju najliberalnija je Rumunija.
Prema saznanjima Blica, više od 150 svetskih ekoloških organizacija obratilo se Evropskoj banci za obnovu i razvoj sa zahtevom da se jedan ovakav kredit ne odobri.

U beogradskoj kancelariji EBRD nisu mogli da komentarišu informaciju.

– Uprava EBRD procenjuje mogućnost učešća u programu koji bi za cilj imao obezbeđenje kapitala za poljoprivrednike. Program obuhvata mogućnost odloženog plaćanja za nabavku semena i zaštitnih sredstava za useve. Međutim, svako takvo učešće isključuje bilo kakvu vezu sa genetski modifikovanom hranom. Jer svi projekti EBRD moraju da ispune stroge kriterijume, uključujući ekološke, socijalne i korporativne standarde – kažu u lokalnoj kancelariji Evropske banke za obnovu i razvoj.

S druge strane, u Vladi Srbije je potvrđeno da se izmene Zakona o genetski modifikovanim organizmima pripremljene i usaglašene sa zahtevima koje su pred Srbiju postavljene u procesu pridruživanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Inače, izmenama Zakona o GMO bi se, kako nam je rečeno, ukinula restriktivnost našeg spoljnotrgovinskog prometa i omogućio uvoz određenih vrsta genetski modifikovanih proizvoda.

Izvor: Kamatica, Blic

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">