Izvor: Biznis

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Žan-Klod Triše rekao je da bi cene hrane mogle nastaviti da rastu usled sve veće tražnje iz zemalja u naglom usponu i predložio preduzimanje globalnih napora za povećanje proizvodnje u Africi. Promena potrošačkih navika u velikim zemljama u usponu doprinela je jačanju cena prehrambenih proizvoda i „veoma je moguće da će one nastaviti da rastu još duže vreme“, rekao je Triše. „Postoje istovremeno ogromne površine zemljišta u Africi koje bi mogle biti iskorišćene za poljoprivrednu proizvodnju i s tim ciljem treba da obezbedimo odgovarajuće podsticaje za afričke farmere“, ukazao je predsednik ECB.

On je ocenio sadašnju situaciju kao „važno globalno pitanje kojim bi trebalo da se pozabave organizacije, kao što je Grupacija 20 najrazvijenijih zemalja sveta i privreda u naglom usponu (G20)“, prenela je agencija AFP. Više cene hrane neće, međutim, primorati ECB da poveća kamatne stope , ali će ta banka biti fokusirana na izbegavanje posledica povećanja cena nafte i hrane, odnosno visoke inflacije, rekao je Triše i dodao da će ECB posebno pažljivo motriti na znake „spiralnog porasta plata i cena“. Zemlje u kojima ekonomska aktivnost podiže inflaciju na nivoe koji počinju da zvone na uzbunu , kao što je slučaj u Nemačkoj, trebalo bi da usvoje „restriktivnije“ mere „kako bi izbegle pregrevanje ekonomije ili izmicanje špekulacija iz kontrole“, ukazao je on.

Triše je naglasio da je „Nemačka uspela da u poslednjih 10 godina izuzetno uspešno povrati konkurentnost i da sada ubira plodove tih svojih istrajnih napora“. On je, međutim, skrenuo pažnju da se nemačka ekonomija još nije vratila na nivoe od pre globalne finansijske i ekonomske krize. Triše je dao ovaj intervju nekoliko dana nakon što je predsednik nemačke centralne banke Aksel Veber odlučio da se ne kandiduje za još jedan mandat na toj funkciji, što ga je praktično isključilo iz trke za naslednika Trišea na čelu ECB kada Trišeov mandat istekne u oktobru. To je podstaklo strahovanja da bi Nemci mogli da izgube veru u odlučnost ECB da drži inflaciju pod kontrolom. Triše nije u potpunosti komentarisao tu odluku Vebera, ukazavši jedino da je poštuje.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">