Osnovne karakteristike trgovanja na Produktnoj berzi u Novom Sadu u periodu od 20. do 24. avgusta su blagi rast cene kukuruza, pad cene pšenice i soje i prvo ovogodišnje trgovanje suncokretom.
Na berzi ističu da su učesnici bili uzdržani, prateći državne mere za ublažavanje suše, tako da je promet iznosio svega 724,32 tone, što je za 30,75 odsto odsto manje nego prethodne nedelje, dok je vrednost prometa iznosila 23,1miliona dinara, što je pad od 31,22 odsto.

Tržište pšenice je bilo nešto aktivnije od ostalih. Cena se stabilizovala u rasponu između 26 dinara po kilogramu, bez PDV i 26,5 dinara.

Prosečna cena trgovanja iznosila je 28,22 din/kg ( 26,13 bez PDV), što je pad od 1,42 odsto, u odnosu na prethodnu nedelju.

Stručnjaci napominju da se ipak ne može govoriti o tendenciji, već pre svega o blagom variranju cene u okvirima navedenog raspona.

Oni predočavaju da bi najuticajniji pokretač za cenu pšenice, u ovom trenutku, mogla da bude cena kukuruza, koja bi mogla da je povuče za sobom, ukoliko bude veća.

Kukuruzom se vrlo malo trgovalo, a cena od 28,08 din/kg (26,00 bez PDV), je manja za samo 0,20 odsto, u odnosu na prethodnu nedelju. Svakodnevni izveštaji svetskih agencija o novim, lošijim procenama prinosa pretvorili su to tržište u pravo bure baruta, kažu stručnjaci i upozoravaju da se otvara široko polje špekulantskim operacijama na terminskim tržištima, kojima se formira nerealna cena.

Soja drži nivo visokih cena, protekle nedelje iznosila je 76,68 din/kg (71,00 bez PDV), što je za 1,39 odsto niže nego prethodne nedelje.

Suncokret se prvi put pojavio ove godine na berzanskoj kotaciji. Realizovan je kupoprodajni ugovor po ceni od 54 din/kg ( 50 bez PDV). Prošle godine u žetvi, suncokret je startovao cenom od 33,6 din/kg bez PDV.

Suncokretova sačma je takođe bila predmet trgovanja na berzi i to po ceni od 35,64 din/kg ( 30,2 bez PDV), sto je u odnosu na prethodno trgovanje rast od 0,68 odsto.

Berzanski indeks PRODEKS danas je zabeležio vrednost od 262,36 indeksnih poena, što je tek za 0,6 indeksnih poena niže nego prošlog petka.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">