Reklama

Izvor: PKS

U periodu januar – mart 2010. godine u svet je iz Srbije izvezeno poljoprivredno prehrambenih proizvoda u vrednosti 416,5 miliona dolara, uvezeno je za 237,1 miliona dolara pa je ostvaren i suficit od 179,4 miliona dolara.

Za prva tri meseca 2010. godine iz Srbije je u svet izvezeno poljoprivredno – prehrambenih proizvoda u vrednosti od 416,5 miliona dolara dok je za isto vreme uvezeno za 237,1 miliona dolara, pa je ostvaren i suficit sa svetom od 179,4 miliona dolara. Za ovaj period izvoz hrane iz Srbije u odnosu na isto vreme prošle godine veći je za 19,4, dok je uvoz porastao za 9,7 odsto. U ukupnom robnom izvozu Srbije prodaja hrane u svetu učestvuje sa 20,6 odsto, a uvoz sa 6,3 odsto, dok je u ovoj oblasti stopa pokrivenosti uvoza sa izvozom 175,7 odsto.

Istraživač – saradnik Centra za naučno istraživački rad Privredne komore Srbije Vojislav Stanković ističe da su najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu, u periodu januar – mart 2010. godine, bili kukuruz žuti u vrednosti od 54,1 miliona dolara, šećer od šećerne repe rafinirani u vrednosti od 28,8 miliona dolara i malina ,,Rolend’’ zamrznuta, bez dodatka šećera u vrednosti od 24,8 miliona dolara. Slede ih malina ‘’Griz’’ i to zamrznuta u vrednosti od 11,9 miliona dolara, jabuke, sveže i ostale u vrednosti 11,2 miliona doalra i pivo dobijeno od slada u vrednosti od 9,3 miliona dolara. Posmatrano po odsecima u izvozu dominiraju robne grupe voće i povrće, sa ostvarenim izvozom u vrednosti od 104 miliona dolara i sa učešćem od 5,1 odsto u ukupnom robnom izvozu i žitarice i proizvodi na bazi žitarica takođe u vrednosti od 104 miliona dolara takođe sa učešćem od 5,1 odsto u ukupnom robnom izvozu.

Po rečima Stankovića, istovremeno, na uvoznoj strani, među agrarnim proizvodima dominira tradicionalno grupa ‘’nekonkurentnih’’ proizvoda – sirova kafa (14,9 miliona dolara), pomorandže slatke i sveže u vrednosti 11,6 miliona dolara i sveže banane kao i ostalo voće u vrednosti 9,9 miliona dolara. Po ostvarenoj vrednosti u uvozu najzastupljeniji su odseci voće i povrće sa vrednošću uvoza od 67,8 miliona dolara (sa učešćem u ukupnom robnom uvozu od 1,8 odsto) i kafa, čaj, kakao i začini u vrednosti od 36,9 miliona dolara sa učešćem u ukupnom robnom uvozu od jedan odsto.

Povoljni rezultati poljoprivrede Srbije u spoljnotrgovinskoj razmeni sa svetom ostvareni su zahvaljujući pogodnostima koje ona ima u preferencijalnom statusu na tržištu EU, zatim ostvarenoj liberalizaciji u razmeni sa zemljama zapadnog Balkana (CEFTA) i konjukturi koja se i dalje održava na svetskom nivou.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">