Reklama

PKS je inicirala istraživanje i traženje rešenja u ovoj oblasti, a sve što se čini u interesu je proizvodjača

Dokle se stiglo nakon godinu dana od primene Pravilnika o tehničkim i drugim zahtevima za plastične kese sa aditivom za oksidacionu razgradnju i biorazgradnju, o ocenjivanju usaglašenosti i uslovima koje mora da ispuni imenovano telo, bila je tema Okruglog stola u Privrednoj komori Srbije (PKS). Okrugli sto su organizovali Odbor za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, Udruženje za trgovinu PKS i Udruženje za hemijsku, farmaceutsku i gumarsku industriju i industriju nemetala PKS. Moderator je bio savetnik predsednika PKS Siniša Mitrović.

Otvarajući Okrugli sto na ovu temu Siniša Mitrović je naglasio da je PKS inicirala istraživanje i traženje rešenja u oboj oblasti. Sve što se radi u funkciji je održivog biznisa. Dakle, cilj je da se pomogne proizvodjačima u ovoj oblasti, naglasio je Mitrović. On je u obrazloženju još istakao da je ukinuta Agencija za hemikalije, ali da su ti poslovi preneti na druge organe u nadležnom ministarstvu. Govoreći o radu komorskog sistema Srbije, Mitrović je dodao da je on od 1. januara ove godine na tržištu, a to znači da je članstvo u njemu sad dobrovoljno.

Da bi se videlo dokle se stiglo u ovom poslu za Okruglim stolom su podnete tri prezentacije. Profesor dr Vera Lazić sa novosadskog Tehnološkog fakulteta je naglasila da je sve u ovom poslu praktično počelo pre dve godine. Cilj projekta je da proizvodjači imaju od koga da dobiju dokaz od nadležnih laboratorija o razgradnji i biorazgradnji plastičnih kesa.Govoreći o radu u protekloj godini ona je istakla da je na analizu stiglo 73 uzorka od 65 proizvodjača (ukupno ih u zemlji ima oko 200). Ovaj obavljeni posao pokriva oko 80 do 90 odsto tržišta, a analiza uzoraka je obavezna jednom godišnje.

Za Okrugim stolom analizirana je primena Pravilnika za proteklih godinu dana, bilo je reči o rezultatima njegove primene, doprinosu životnoj sredini, konkurentnosti domaće industrije i odgovornom odnosu prema trošenju energije kao i zaštiti životne okoline.Učesnicima Okruglog stola predstavljena su i evropska iskustva u rešavanju problema u upotrebi plastičnih kesa.

Izvor: PKS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">