Reklama

Izvor: Tanjug

BEOGRAD – Realna maloprodajna cena vekne hleba od brašna tip 500 na srpskom tržištu u ovom trenutku iznosi od 55 do 65 dinara, ocenili su danas u izjavama Tanjugu predstavnici pekarske industrije, najavljujući proizvodnju polubelog hleba čija bi cena za veknu iznosila 44 dinara. Sa druge strane, prema analizi Instituta za ekonomiku poljoprivrede u koju je Tanjug imao uvid, maloprodajna cena vekne hleba od brašna tipa 500 treba da iznosi 35,2 dinara. Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica rekao je da je realna cena vekne hleba „sava“ 65 dinara i dodao da, ukoliko bi beli hleb poskupeo, treba početi proizvodnju polubelog hleba, čija bi cena za veknu iznosila 44 dinara.

On je ocenio da je analiza Instituta za ekonomiku poljoprivrede „polutačna“, jer ne uzima u obzir sve stavke koje ulaze u troškove proizvodnje hleba, tako na primer „niko nije ukalkulisao vrednost objekata u kojima se proizvodi hleb i peciva“. Pralica je izrazio očekivanje da će Unija pekara uskoro imati sastanak sa ministrom poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušanom Petrovićem na kome će biti reči o ceni hleba. Vojislav Mrkšić, vlasnik zemljoradničke zadruge „Mrkšićevi salaši“ koja se bavi i proizvodnjom hleba i peciva, smatra da je realna cena vekne hleba od brašna tipa 500 – 55 dinara i da „sa njom može da se zaradi“.

On je rekao da ta cena može da ostane nepromenjena ukoliko „drastično“ ne poskupe energenti. Mrkšić je takođe ocenio da je nerealna analiza Instituta za ekonomiku poljoprivrede po kojoj maloprodajna cena vekne hleba od brašna tip 500 treba da bude 35,2 dinara, dodajući da su jako veliki troškovi proizvodnje hleba, koja pored brašna, energije i transporta, obuhvata još puno stavki. On je najavio početak proizvodnje narodnog hleba od brašna tipa 850 gde će vekna od 400 grama koštati 44 dinara.

Prema analizi Instituta za ekonomiku poljoprivrede, maloprodajna cena vekne hleba od brašna tipa 500 treba da iznosi 35,2 dinara. Kako je precizirano, veleprodajna cena vekne hleba iznosi 27,98 dinara, ostali troškovi 2,5 dinara, marža sedam odsto, odnosno oko 2,13 dinara i porez na dodatu vrednost (PDV) – osam odsto, odnosno 2,61 dinar. Institut ističe i da se prilikom kalkulacije cene koštanja hleba, moraju uzeti u obzir i proizvodni kapaciteti, vrsta goriva koja se koristi za pečenje, udaljenost pekare od mlinova, cena obrtnih sredstava, broj radnika, energenti, udaljenost pekare od tržišta… Kako je napomenuto, od kilograma brašna T-500 dobije se 2,8 vekni hleba težine 500 grama.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">