Nadzorni odbor Razvojnog fonda Vojvodine je na svojoj poslednjoj sednici doneo odluku o otvaranju dva nova konkursa: za dodelu dugoročnih kredita za poljoprivredu, za koji je obezbeđeno 250 miliona dinara i za dodelu dugoročnih kredita za razvoj prehrambeno-prerađivačke industrije, za koji je obezbeđeno 150 miliona dinara. Oba konkursa će biti otvorena do utroška obezbeđenih sredstava.
Konkurs za dodelu dugoročnih kredita za poljoprivredu namenjen je nosiocima aktivnih registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Sredstva su namenjena za nabavku poljoprivredne mehanizacije – traktora, kombajna i priključnih mašina i druge opreme za poljoprivrednu proizvodnju, kvalitetnog priplodnog materijala u stočarstvu i matičnog jata, višegodišnjih zasada voća, vinove loze i ostalih višegodišnjih zasada sa opremanjem površina pod zasadima, protivgradnih mreža sa naslonom, opreme za zaštićeni prostor, za izgradnju bunara i nabavku opreme i sistema za navodnjavanje, za nabavku opreme za povećanje kapaciteta i osavremenjavanje linija za preradu primarnih poljoprivrednih proizvoda, za izgradnju, adaptaciju i opremanje skladišnih kapaciteta – hladnjača i podnih skladišta izgradnje, kao i za adaptaciju građevinskih objekata za stočarsku proizvodnju.

Konkurs za dodelu dugoročnih kredita za razvoj prehrambeno-prerađivačke industrije namenjen je malim i srednjim preduzećima koja su registrovana za obavljanje poljoprivredne delatnosti, odnosno delatnosti prehrambeno-prerađivačke proizvodnje, kao i zemljoradničkim zadrugama koje poseduju zadružnu svojinu, za realizaciju sinergijskih projekata kroz udruživanje većeg broja proizvođača – učesnika u poljoprivrednoj i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji, radi povećanja proizvodno-prerađivačkih potencijala i skladišnih kapaciteta, unapređenja konkurentnosti i poboljšanja izvoznih pozicija Vojvodine.

Krediti po ovom konkursu će se dodeljivati za realizaciju kapitalnih investicija u oblasti proizvodnje hrane, odnosno prehrambeno-prerađivačke proizvodnje, sve u cilju uspostavljanja kooperantskih odnosa u pojedinim segmentima i proizvodnim procesima radi uspostavljanja visokih standarda u tehnologiji proizvodnje, skladištenja i prerade.

Izvor: eKapija

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">