Reklama

Realna otkupna cena pšenice ovogodišnjeg roda iznosila bi oko 20 dinara po kilogramu, bez PDV-a, izjavio je Tanjugu savetnik predsednika Privredne komore Srbije Milan Prostran.
Ta cena je realna i prihvatljiva, i poljoprivrednici bi se zadovoljili tim ili većim iznosom, a sve što je ispod 20 dinara po kilogramu, značilo bi gubitak za njih, naveo je Prostran.

Cena pšenice roda 2012. iznosi 24,5 dinara po kilogramu, sa PDV, napomenuo je Prostran.

On je ukazao da su cene pšenice u svetu počele da padaju u proteklih par meseci, i iznose oko 240 do 250 dolara po toni, odnosno oko 20 dinara po kilogramu, dodajući da je i kod nas tržište reagovalo na ta kretanja, postoje najave da će se pšenica novog roda kupovati upravo po toj ceni.

RTV (Martin Martinov)RTV (Martin Martinov)

Prostran je podsetio da je cena pšenice prošle godine iznosila 27 dinara, odnosno 28 dinara po kilogramu u žetvi i posle.

Kako je objasnio, procene Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i američkog Ministarstva poljoprivrede koje se bavi globalnim prognozama govore da će ovogodišnja proizvodnja pšenice biti veća za šest odsto nego prošle godine, što svakako ima uticaj na kretanje cena.

Očekivana dobra žetva i veća proizvodnja pšenice imaće uticaj na dalji pad cene hlebnog žita, kazao je Prostran, dodajući da ne očekuje pojeftinjenje veće od tri dinara.

Prvi otkosi pšenice već su pali u južnom Banatu, a najnovije procene Republičkog zavoda za statistiku su da će ove godine biti proizvedeno 2,35 miliona tona pšenice, što je za 15 odsto više nego lane.

Izvor: RTS

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">