„Kompletnom analizom u dve akreditovane referentne laboratorije utvrđeno je prisustvo većeg nivoa aflatoksina kod samo sedam procenata uzorkovanog kukuruza koji se jednostavnom metodom razblaživanja može upotrebiti za stočnu hranu“, izjavio je na današnjoj konferenciji za medije načelnik poljoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede mr Nenad Katanić.

„Svi koji su davali neodgovorne, ishitrene i štetne izjave o zaraženosti kukuruza koji je strateški poljoprivredni proizvod za Srbiju, snosiće odgovarajuće posledice“, poručio je Katanić na konferenciji.

Načelnik Katanić je objasnio da su uzorci uzeti iz svih državnih robnih rezervi, u svim velikim skladištima kukuruza, u prerađivačkim i otkupnim centrima, iz fabrika stočne hrane, iz pivara i od proizvođača palente i mleka.

„Važno je razjasniti ulogu države u ovom sistemu, a to je monitoring. U lancu proizvodnje, prerade i prometa svi subjekti a pre svega proizvođači snose najveću odgovornost. To je definisano važećim Zakonom o bezbednosti hrane koji je uskađen sa regulativama Evropske unije i koji obezbeđuje funkcionalan i adekvatan sistem sledljivosti u kome inspekcijske službe sprovode nadzor“, rekao je Katanić.

„Pozicija srpskog agrara na svetskom tržištu u proizvodnji kukuruza nije poklonjena ni lako dobijena. Kukuruz je naš izvozni brend i pozicija koju Srbija trenutno ima je vrlo zahtevna. Izjave koju su se pojavile u medijima su u krajnjoj liniji maliciozne jer su uticale i na promet i na prodaju srpskog kukuruza“, naglasio je načelnik Katanić.

„Ni u jednom uzorku mleka nije pronađen aflatoksin i to je najbitnije jer mleko piju naša deca. Potpuno je bezbedna hrana čija je proizvodnja povezana sa upotrebom kukuruza“, zaključio je državni sekretar Danilo Golubović koji je prisustvovao konferenciji.

Izvor: http://www.mpt.gov.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">