Reklama

Obezbeđeno oko 20 mil EUR

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić izjavio je u četvrtak (7. novembar 2013.) da će tender za izgradnju regionalne deponije u Subotici biti otvoren do 4. februara 2014. godine, a da bi, u najboljim okolnostima, deponija trebalo da bude otvorena 2017. godine.

Sistema regionalnog upravljanja otpadom osim Subotice, Bačke Topole, Malog Iđoša, Čoke, Kanjiže i Sente obuhvatao bi i Novi Kneževac – rekao da je Dulić novinarima.

– Za otvaranje ponuda, donošenje odluke o izboru najpovoljnije i ugovaranje izvođenja radova pod idealnim uslovima potrebno je dva do tri meseca, što znači da bi sredinom 2014. godine trebalo da imamo izvođača. Izvođač radova će imati na raspolaganju nešto više od dve godine za izgradnju kompleksa regionalne deponije, što znači da će se regionalna deponija, pod najboljim okolnostima, otvoriti početkom 2017. godine – rekao je Dulić.

On je naglasio da su sredstva za realizaciju ove investicije obezbeđena, rekavši da je IPA Fond obezbedio 16,85 mil EUR, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine 3,2 mil EUR, a pomenute lokalne samouprave, članovi Društva, 700.000 EUR.

– Sa ovim sredstvima u situaciji smo da izgradimo jedan moderan reciklažni centar koji će na pravi način tretirati otpad u našem gradu i ostalih šest opština i stvoriti uslove da se u budućnosti saniraju postojeća smetlišta i deponije – rekao je Dulić.

Aktivnosti na izgradnji regionalne deponije počele su još 2006. godine.

Otpad će biti prikupljan u saradnji sa komunalnim preduzećima iz pomenutih opština i dopremaće se u postrojenje koje će biti izgrađeno na lokaciji koja se nalazi dvadesetak kilometara od Subotice, na par kilometara od naselja Gabrić i Orom, i gde će se vršiti njegov tretman u smislu separacije, recklaže i bezbednog odlaganja.

Tender za izgradnju regionalne deponije objavljen je 31. oktobra 2013. godine u Službenom listu Evropske unije i biće otvoren do 4. februara 2014. godine.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">