Reklama

Ovogodišnja žetva pšenice „najjača“ je u poslednjih 10 godina, a prinosi hlebnog žita su rekordni i iznose do čak 10 tona po hektaru, izjavio je Tanjugu državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović.
Pšenica je rodila mimo svih očekivanja, kvalitet zrna je dobar, a procene su da će proizvodnja iznositi tri miliona tona, naglasio je Golubović.

„To znači da ćemo imati oko 1,5 miliona tona viška pšenice i mogućnost da te količine izvezemo“, naveo je Golubović.

„Prinosi su fantastični i očekuje se da budu pet tona po hektaru, a do pre neki dan, najveći prinosi su zabeleženi u regionu oko Rume gde su iznosili i po 10 tona po hektaru“, naglasio je državni sekretar.

Golubović je podsetio da je država i ove godine izašla u susret poljoprivrednicima kupovinom pšenice za Robne rezerve po ceni od 20 dinara po kilogramu sa PDV-om, što je, kako je istakao, daleko više od trgovačke cene u regionu i na berzi.

Otkup 59.500 tona pšenice preko Produktne berze u Novom Sadu počeo je juče, napomenuo je Golubović.

„Imenovani su skladištari i upravo se sprovode mere Ministarstva poljoprivrede o čišćenju i pripremi skladišta za prijem pšenice, a kasnije i kukuruza, kako bi se eliminisala mogućnost da mikroorganizmi, pre svega aflatoksin na bilo koji način dođu u te silose“, kazao je Golubović.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">