Direktor Udruženja „Žita Srbije“ izjavio je da je od 1. jula do kraja novembra, izvezeno milion tona pšenice, što je apsolutni rekord Srbije.

„Ovo je godina u kojoj možemo da se pohvalimo izvozom pšenice… i očekujemo da će biti izvezeno između 1,3 i 1,4 miliona tona do nove žetve“, rekao je Vukosav Saković agenciji Beta. Uz to što izvoz žitarica i uljarica ove godine ide znatno bolje nego prethodne, pored pšenice, oboren je i rekord u izvozu suncokreta. „Izvezeno je oko 130.000 tona suncokreta, što predstavlja znatan napredak jer se do sada izvoz te uljarice kretao maksimalno do dvadesetak hiljada tona“, rekao je Saković.

Ali, problema ima kod izvoza kukuruza koji je domaća „poljoprivedna kultura broj jedan“ i Srbija je, rekao je Saković, „uvek negde među prvih 10 izvoznika u svetu“. Za dva meseca od berbe, od 1. oktobra do kraja novembra, izvezeno je blizi 400.000 tona. Moglo je biti izvezeno više da izvoznici nisu „naišli na ozbiljan problem koji je napravila Uprava za vetrinu“ koja od kraja oktobra insistira na veterinarskim kontrolnim brojevima koje ona dodeljuje, a postupak traje dugo, rekao je Saković i zatražio da se taj problem hitno reši.

Saković je procenio da će Srbija ove godine izvesti dva do dva i po miliona tona kukuruza što zavisi od uslova na međunarodnom tržištu i od toga koliko će domaći proizvođači ponuditi za izvoz.

Izvor: Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">