Grupacija dijetetskih namirnica i dečje hrane Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu Privredne komore Srbije ponudila je rešenja za problem zastoja u kategorizaciji proizvoda

Saška Biorčević, samostalni savetnik u Udruženju za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu PKS na današnjoj sednici Grupacije navela je zajedničke zaključke, koji će u formi predloga biti upućeni Ministarstvu zdravlja. Zbog velikog zastoja u izdavanju dokumentacije vezane za kategorizaciju proizvoda na Farmaceutskom fakultetu, što usporava registraciju proizvoda, Grupacija dijetetskih namirnica i dečje hrane predlaže da Ministarstvo zdravlja angažuje više naučnih radnika ili novih institucija, koje bi se bavile kategorizacijom proizvoda.

Takođe, neophodno je razmotriti izmene i dopune Pravilnika o označavanju upakovanih namirnica namenjenih za ishranu odojčadi i male dece („Službeni list SCG“, broj 4/05), jer se sve odredbe vezane za dečiju hranu nalaze u Pravilniku o dijetetskim proizvodima, ukazano je na sednici.

Profesor Farmaceutskog fakulteta Ivan Stanković je obavestio članove Grupacije da je u toku izrada Pravilnika o nutritivnim i zdravstvenim izjavama, koji će biti potpuno usklađen sa evropskim propisima i da će ubuduće, ako žele da na svoj proizvod stave neku od izjava, morati da napišu izjave odobrene Pravilnikom.

Sednici su prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravlja, Farmaceutskog fakulteta i proizvođači dečije hrane.

Priredila: N. Mitrović

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">