Izvor: Tanjug

NOVI SAD – Drugi dan 78. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu obeležili su dobra posećenost poljoprivrednika i gostiju iz Srbije i inostranstva, kao i više stručnih skupova.
Na Poslovno-stručnom skupu posvećenom izvozu naše hrane, koji su na poljoprivrednom sajmu organizovali Klub privrednih novinara, Društvo agrarnih ekonomista i Regionalna privredna komora Novog Sada još jednom je ponovljeno da su rezultati mali u odnosu na ono što država želi da postigne.

Boljim rezultatima trebalo bi da doprinesu i podsticajne mere Vlade Srbije. Pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović izjavio je danas u Novom Sadu da je izvoz od 2,2 milijarde dolara poljoprivrednih proizvoda iz Srbije tokom 2010, mali u odnosu na željeno, mada raste učešće u ukupnom domaćem proizvodu (BDP). Pomoćnik ministra Milovanović je na stručnom skupu na 78. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu rekao da je promena strukture izvoza jedan od prioriteta resornog ministarstva, kako bi finalizacija proizvoda bila podignuta na viši nivo i bila u prvom planu.

Podsetivši da učešće primarne proizvodnje još dominira u našem izvozu, Milovanović je istakao da bi preduzetnici trebalo da unaprede poslovnost, iskoriste podsticajne mere države i da tako „svojim proizvodima daju novu vrednost“. Poljoprivredna proizvodnja je lane činila 10 odsto BDP a čitav sektor agrobiznisa zauzimao je četvrtinu BDP, što je dobro ali i s druge strane govori o slabijoj produktivnosti ostalih privrednih grana.

„Srbija je plodno tlo za investicije u agrobiznisu“, naglasio je pomoćnik ministra i napomenuo da je prednost zemlje u odnosu na druge kandidate za članstvo u Evropsku uniju (EU) slobodan plasman robe u zemlje članice Zone slobodne trgovine u Centralnoevropskoj inicijativi (CEFTA), Rusku Federaciju, Tursku, Sjedinjene Američke Države i EU. Milovanović je naglasio da bi stočarstvo trebalo da bude okosnica srpskog izvoza i dodao da se nove mogućnosti otvaraju tako što je domaćih klanica i isto toliko mlekara dobilo dozvole za izvoz na tržište carinske unije Ruske Federacije, Belorusije i Kazahstana.

Milovanović je podsetio da će Ministarstvo poljoprivrede posebnu pažnju posvetiti unapređenju stočarske proizvodnje plaćanjem subvencija po grlu stoke od 25.000 dinara i premija za isporučeno mleko u iznosu od pet dinara po litru. Direktor republičke Uprave za veterinu Zoran Mićović je rekao da su u Srbiji usvojeni ključni zakoni i elementi za harmonizovani izvoz mesa na strana tržišta i dodao da su u toku stalne kontrole iz inostranstva „koje pokazuju da je naš sistem dobar“.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">