Asocijacija poljoprivrednika zatražila je da tehnička vlada hitno donese uredbu prema kojoj će Robne rezerve otkupiti 200.000 tona pšenice, po ceni od 25 evro centi po kilogramu sa uračunatim PDV-om.

Na sastanku ratarske sekcije Asocijacije poljoprivrednika, koja je održana 22. juna, doneta je odluka da se ova hitna mera zatraži od vlade Srbije i ukazano da ukupni troškovi proizvodnje pšenice po hektaru iznose 1.041,80 evra sa PDV – om, saopštila je danas ta asocijacija.

Prema proceni stručnjaka, ovogodišnji prosečni prinosi za region Vojvodine će biti četiri tone po hektaru, a za region uže Srbije 3,5 tona po hektaru, sto ukazuje na to da je minimalna otkupna cena kilograma pšenice 25 evrocenti sa uračunatim PDV-om.

ravnica vojvodina zito psenica njiva (becej rs)

Isplativost proizvodnje pšenice u regionu uže Srbije bi se postigla otkupnom cenom od 30 evro centi po kilogramu sa PDV-om.

„S obzirom na višegodisnji trend smanjenja površina pod pšenicom, što je slučaj i ove godine, smatramo da cena mora biti viša u odnosu na prethodnu godinu, te da će intervencija Robnih rezervi sprečiti obaranje cena pšenice na tržištu od strane prerađivača i trgovaca“, navedeno je u saopštenju .

Asocijacije poljoprivrednika je upozorila da će, u suprotnom, niska cena pšenice, uz nepovoljne agroekoloske uslove i proizvodnju na granici isplativosti, u narednoj godini dovesti do drastičnijih smanjenja zasejanih površina i manjka ove žitarice na domaćem tržištu.

Izvor: RTV, Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">