Reklama

Asocijacija poljoprivrednika zatražila je da tehnička vlada hitno donese uredbu prema kojoj će Robne rezerve otkupiti 200.000 tona pšenice, po ceni od 25 evro centi po kilogramu sa uračunatim PDV-om.

Na sastanku ratarske sekcije Asocijacije poljoprivrednika, koja je održana 22. juna, doneta je odluka da se ova hitna mera zatraži od vlade Srbije i ukazano da ukupni troškovi proizvodnje pšenice po hektaru iznose 1.041,80 evra sa PDV – om, saopštila je danas ta asocijacija.

Prema proceni stručnjaka, ovogodišnji prosečni prinosi za region Vojvodine će biti četiri tone po hektaru, a za region uže Srbije 3,5 tona po hektaru, sto ukazuje na to da je minimalna otkupna cena kilograma pšenice 25 evrocenti sa uračunatim PDV-om.

ravnica vojvodina zito psenica njiva (becej rs)

Isplativost proizvodnje pšenice u regionu uže Srbije bi se postigla otkupnom cenom od 30 evro centi po kilogramu sa PDV-om.

„S obzirom na višegodisnji trend smanjenja površina pod pšenicom, što je slučaj i ove godine, smatramo da cena mora biti viša u odnosu na prethodnu godinu, te da će intervencija Robnih rezervi sprečiti obaranje cena pšenice na tržištu od strane prerađivača i trgovaca“, navedeno je u saopštenju .

Asocijacije poljoprivrednika je upozorila da će, u suprotnom, niska cena pšenice, uz nepovoljne agroekoloske uslove i proizvodnju na granici isplativosti, u narednoj godini dovesti do drastičnijih smanjenja zasejanih površina i manjka ove žitarice na domaćem tržištu.

Izvor: RTV, Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">