Republičke robne rezerve raspolagaće u 2012. godini sa 300 miliona evra državnih garancija koje će im omogućiti zaduživanje kod banaka, kako bi postale novi instrument agrarne politike, izjavio je ministar poljoprivrede i trgovine Srbije Dušan Petrović.

„Robne rezerve uspele su da se u 2011. oslobode dugova od 150 miliona evra i u ovom trenutku su kreditno sposobne“, kazao je Petrović. Petrović je kazao da će novi model delovanja Robnih rezervi biti utvrđen do kraja janura. Kako je objasnio, „ideja je da se preko Robnih rezervi pokuša snižavanje troškova poljoprivredne proizvodnje, što bi trebalo da se pokaže već u prolećnoj setvi“.

„Robne rezerve će istovremeno biti snažan instrument koji će da izvrši stabilizaciju i predvidljivost cena finalnih proizvoda u prehrambenoj industriji“, kazao je on. Petrović je istakao da će Robne rezerve, uz povećani agrarni budžet, u 2012. godini postati novi instrument kojim će se „stvoriti mogućnost da seljaci više zarade nego u 2011, kao i da se omogući stabilnost domaćeg tržišta“.

Ministar poljoprivrede je dodao da se trenutno o kreditnom potencijalu Robnih rezervi vodi debata sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Petrović smatra da novac koji je namenjen za Robne rezerve „ne može da destabilizuje makroekonomsku priliku“ i da su državne garancije za Robne rezerve „opravdana mera“.

Prema njegovim rečima, taj novac će omogućiti „stabilizaciju tržišta bilo kroz impute poljoprivrednicima za gorivo, veštačko đubrivo i seme, bilo kao način da se izvrši stabilizacija cena finalnih proizvoda od žitarica do mesa, ulja i šećera“.
Izvor : Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">