Reklama

Berba kukuruza i žetva suncokreta i soje u Srbiji privode se kraju i biće završeni do 1. oktobra, dok će vađenje šećerne repe trajati malo duže i trebalo bi da bude okončano krajem sledećeg meseca, izjavio je stručnjak Privredne komore Srbije (PKS) Vojislav Stanković.

Stanković, savetnik predsednika PKS za poljoprivredu je za Tanjug kazao da je stanje na terenu „šarenoliko“, pa prinosi kukuruza variraju od „izuzetno malih“ koji iznose 2,7 tona (t) po hektaru (ha) do čak osam tona po ha na pojedinim parcelama.

Na posedima nekih gazdinstava rod kukuruza je umanjen za čak 60 odsto, dok su tamo gde su parcele navodnjavane, korišćeno domaće seme hibrida i „poslušana nauka“, štete minimalne, kazao je Stanković, .

Prema procenama Republičkog zavoda za statistiku (RZS), ovogodišnji rod kukuruza u Srbiji će biti za 45,9 odsto manji nego 2011. i iznosiće 3,5 miliona tona.

Stanković, međutim, očekuje da će proizvodnja biti veća od statistički prikazane i dostići četiri miliona t.

Ekspert PKS je, takođe, podvukao da će rod suncokreta i šećerne repe biti manji, ali da će i takva proizvodnja omogućiti „komotno snabdevanje“ domaćeg tržišta.

Stanković je izneo kako se očekuje da će biti proizvedeno oko 332.000 t suncokreta, „koji je mnogo bolje prošao nego što smo se nadali“, i da će rod suncokreta biti za 23,1 odsto manji nego lane.

Rod suncokreta će omogućiti proizvodnju 200.000 t ulja, uz prelazne zalihe, rekao je Stanković, napominjući da domaće potrebe iznose oko 80.000 t, a isto toliko bude i izvezeno.

Procenjuje se da će proizvodnja šećerne repe biti manja za 22,9 odsto i iznosiće više od 2,2 miliona t, što će omogućiti proizvodnju oko 300.000 tona konzumnog šećera, naveo je stručnjak PKS.

Stanković je ukazao da se kod suncokreta beleži 50 odsto ulja u zrnu, dok je kod šećerne repe i visok sadržaj šećera, odnosno digestija, koja iznosi više od 17 odsto, što će ublažiti smanjenje proizvodnje.

Po Stankoviću, najveći pad proizvodnje uočen je kod soje, čiji će rod biti manji za 42,3 odsto i iznosiće oko 254.000 t.

To je već uslovilo značajan rast cena stočne hrane, pa je sojina sačma već dostigla cenu i do 73 dinara po kilogramu, primetio je Stanković.

Stanković je naveo i da je značajan podbačaj za sada zabeležen i kod roda voća – jabuka za 40 odsto, krušaka za 35 odsto, šljiva za 37 odsto, dok je proizvodnja grožđa manja za 11, 7 odsto.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">