Stručnjaci novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo ocenili su danas da će ovogodišnji rod kukuruza, soje i suncokreta biti na nivou višegodišnjeg proseka, iako se početkom godine očekivalo da će biti rekordan.

Nedostatak padavina jula i avgusta smanjio je prinos, ali je ova godina ipak bolja od prošle, rekao je Đorđe Jocković iz Instituta na oglednom polju kod Zrenjanina.

Kiša poslednjih dana neće znatnije uticati na poboljšanje kvaliteta ovogodišnjeg roda kukuruza, rekla je savetodavac Poljoprivredne stručne službe u Zrenjaninu Zorice Rajačić.

„Ove godine imali smo lepu rezervu zimske vlage. Bilo je dovoljno padavine u čitavom vegetacionom periodu, a problem je nastao kada su nastupile visoke temperature, praćene vrućim vetrom, niskom relativnom vlažnošću, što je dovelo do prinudnog sazrevanja kukuruza“, rekla je Rajačić.

Tokom današnjeg razgledanja oglednih polja povodom Dana polja kukuruza, suncokreta i soje, proizvođači su imali priliku da vide 80 hibrida kukuruza, 30 sorti soje i 30 hibrida suncokreta.

Izvor: RTV

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">