Reklama

Izvor: PKS

Asocijacija proizvođača suve šljive osnovana je da bismo unapredili proizvodnju i udruženi izvozili suvu šljivu, kao srpski brend, lakše plasirali na rusko tržište, koje je veoma zainteresovano za ovaj proizvod, pre svega, zbog dobrog kvaliteta.

Do sada je desetak najvećih ruskih firmi koje se bave uvozom suve šljive prijavilo učešće na Prvoj rusko-srpskoj konferenciji proizvođača, ivzoznika i uvoznoka suve šljive, koja će se 28. i 29. avgusta održati u Valjevu u hotelu ’’Grand’’ u organizaciji nedavno osnovane Nacionalne asocijacije proizvođača suve šljive.

’’Asocijacija proizvođača suve šljive osnovana je da bismo unapredili proizvodnju i udruženi izvozili suvu šljivu, kao srpski brend, lakše plasirali na rusko tržište, koje je veoma zainteresovano za ovaj srpsku šljivu, pre svega, zbog dobrog kvaliteta’’, kaže predsednik Nacionalne asocijacije proizvođača suve šljive Živojin Plavšić. Po njegovim rečima, ovako organizovani, moćićemo da podižemo i nove zasade šljive i povećamo izvoz.

Do pre dve decenije iz Srbije se na tržište tadašnjeg Svojetskog saveza izvozilo čak 250.000 tona suve šljive godišnje, ali su sankcije i neorganizovanost proizvođača šljive učinili svoje, pa je taj izvoz sada simboličan. Očekuje se da će, povratkom na rusko tržište, već u ovoj godini biti izvezeno 1.000 tona suve šljive, a zatim će se iz godine u godinu ta količina povećavati.

Na konferenciji o suvoj šljiovi u Valjevu biće reči i o tome šta treba da učini Vlada Srbije da se ovaj program ostvari, pre svega, putem povoljnih kredita za podizanje novih zasada šljive. Jer, bez te pomoći, udruženi proizvođači suve šljive neće moći mnogo da učine. Na konferenciji će se govoriti o proizvodnji suve šljive u Srbiji, o ruskom tržištu, Sporazumu o slobodnoj trgovini između dve zemlje, ali i o zahtevima ruskog tržišta i mogućnostima njihovih investitora da ulažu u Srbiju, posebno u razvoj šljivarstva.

Učesnici rusko-srpske konferencije o suvoj šljivi posetiće i sajam šljive u Osečini, kao i poznate proizvođače suve šljive iz ovog kraja.

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">