Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) je, posle višegodišnjih sudskih sporova, ovih dana odobrilo setvu genetski modifikovane (GM) lucerke već od ovog proleća i to bez ikakvih ograničenja.
Reč je o GM lucerki „raundap alfalfa“ koju je razvila američka biotehnološka firma „Monsanto“, tako da bude otporna na njen herbicid „raundap redi“, prenosi Rojters.

Lucerka je, inače, četvrti najznačajniji usev na američkim njivama. Vrednost američkog roda ovog sastojka hraniva za mlečna goveda i drugu stoku se procenjuje na osam do deset milijardi dolara.
Kritičari odluke USDA iznose strahovanje da bi GM lucerka mogla da kontaminira i konvencionalne useve u svojoj okolini, kao i one organske, naročito zato što je pretežno oprašuju pčele, pa može da dodje do tzv. „ukrštenog oprašivanja“ sa tradicionalnim kulturama.

Proizvodjači organskog mleka navode kako bi GM lucerka, kojom bi se hranile njihove krave, stavila tačku na njihov biznis, dok neki stručnjaci strahuju da bi veće korišćenje herbicida moglo da rezultira stvaranjem otpornijeg, tzv. „super korova“.

Sve u svemu, ekološki svesni analitičari ističu da je ovaj korak vlade SAD izuzetno razočaravajući i da predstavlja kapitulaciju pred zahtevima moćnih korporacija. Najčudnije u celoj stvari je što je USDA ovih dana najvila i seriju mera koje imaju za cilj da utvrde kako bi GM lucerka mogla da ugrozi konvencionalne useve. Kritičari naglašavaju da je to svakako trebalo učiniti pre, a ne posle datog odobrenja za nesmetano gajenje biotehnološke lucerke.

Izvor: http://www.tanjug.rs

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">