Direktor Udruženja „Žita Srbije“ Vukosav Saković izjavio je danas da Uprava za veterinu znatno otežava i usporava izvoz kukuruza.
Saković je agenciji Beta rekao da je ta uprava krajem oktobra počela da insistira na veterinarskim kontrolnim brojevima koje sama dodeljuje i istakao da taj postupak traje suviše dugo.

„To nam znatno usporava i otežava izvoz, a i mnogu izvoznici su zbog toga prinuđeni da plaćaju dosta visoke dažbine zbog kašnjenja u izvozu“, rekao je direktor Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žita „Žita Srbije“.

On je naveo da je iz Srbije od. 1 oktobra, kada počinje ekonomska godina za kukuruz, do kraja novembra izvezeno blizu 400.000 tona. ali je istakao da je izvoz mogao da bude i veći da izvoznici nisu „naišli na ozbiljan problem“, koji im je „na neki način napravila Uprava za veterinu“.

„Taj problem treba pod hitno rešiti jer, naprosto, ne smemo dozvoliti da naši kupci kukuruza odu kod naše konkurencije zato što zbog nekih naših administrativnih problema ne možemo da im isporučimo onda kada smo obećali“, rekao je Saković.

On je rekao da je Udruženje „Žita Srbije“ više puta Upravi za veterinu predlagalo rešenje, ali da za sada nije naišlo na razumevanje.

Precizirao je da je to udruženje predložilo da Uprava za veterinu maksimalno ubrza postupak izdavanja rešenja za kontrolne brojeve, a da sa druge strane, dok taj njihov postupak traje, svim silosima dozvole izvoz. „Za sad, međutim, nismo naišli na razumevanje“, rekao je direktor „Žita Srbije“.

On je rekao da je procena da će Srbija ove godine izvesti od dva do dva i po miliona tona kukuruza, ali je napomenuo da će izvoz zavisiti od uslova na međunarodnom tržištu i od toga koliko srpski proizvođači budu spremni da ponude.

„Naša poljoprivedna kultura broj jedan je svakako kukuruz i mi smo ponosni na to što smo uvek negde među prvih 10 izvoznika u svetu“, rekao je Saković.

Izvor: Beta

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">