Reklama

Na sajmu prehrambene industrije „World Food“ u Moskvi, koji počinje danas i traje do 19. septembra, učestvuje 15 kompanija iz Srbije. Cilj nastupa na ovom sajmu je promocija i povećanje izvoza srpske prehrambene industrije na tržište od 140 miliona ljudi, koje 40 odsto svojih potreba za hranom zadovoljava iz uvoza, saopštila je Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA). Rusija, tako, uvozi više od 50 odsto mesa i mlečnih proizvoda.

Proizvodi iz Srbije su na sajmu izloženi na ukupnoj površini od 227 metara kvadratnih u okviru dva nacionalna štanda. Na štandu za voće i povrće predstavljene su kompanije: „AgropromCom“, „Art-Ival“, „BAG“, „Coolfood“, „Frigonais“, „Fruvela“, „Grof of Milutovac“, „Jugprom“, „PIK Južni Banat“ i „Primar Tehno“.

Na štandu za meso i vezane industrije predstavljene su kompanije: „Agrimes“, „Beocapra“, „Zlatiborac“, „Carnex“ i „Nedeljković“. Srpske kompanije učestvuju na toj sajamskoj manifestaciji osmi put.

Zahvaljujući Sporazumu o slobodnoj trgovini Rusija predstavlja veoma značajno izvozno tržište za našu zemlju, na koje je u protekloj godini izvezena roba u vrednosti od blizu milijardu dolara. Na prošlogodišnjem nastupu 21 domaća kompanija i jedno udruženje su ostvarili oko 1.000 kontakata, a samo za vreme trajanja sajma dogovoreno je više izvoznih poslova u ukupnoj vrednosti od 19,3 miliona evra.

„World Food Moscow“ je vodeći medjunarodni sajam iz oblasti prehrambene industrije na tržištu Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, koji se već 20 godina održava u Moskvi. Prošle godine na površini od približno 62.330 metara kvadratnih svoje proizvode su predstavila 1.602 izlagača iz 69 zemalja.

Tokom četiri dana sajam je obišlo 26.336 specijalizovanih kupaca i distributera, koji su za cilj imali pronalazak novih dobavljača. Sajam čini 11 tematskih celina odvojenih po paviljonima – voće i povrće, mleko i mlečni proizvodi, meso i riba, konditorski proizvodi, čaj i kafa i drugo.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">