Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragan Glamočić ocenio je u Beču da su šanse srpske poljoprivrede u proizvodnji organske i integralne hrane.

Glamočić je, u izjavi Tanjugu, rekao da je imao veoma interesantan razgovor sa svojim austrijskim kolegom Nikolausom Berlakovićem, sa kojim se sreo u Srbiji pre mesec i po dana. On je ukazao da su otvorene mnoge teme, i da je interesantno da postoji puno dodirnih tačaka. „Saglasili smo se da nemamo šsansu masovne proizvodnje hrane, već organske i integralne hrane“, istakao je Glamočić.

On je dodao da je bilo reči o genetski modifikovanim organizmima (GMO). „Preneli smo stav da moramo uskladiti naše zakonodavstvo, ali da Srbija mora ostati „GMO slobodna“ zemlja. Nećemo dozvoliti gajenje GMO biljaka, i njihovu upotrebu za ljude“, rekao je.

Glamočić je kazao da je sa austrijskim ministrom razgovarao i o potencijalima za saradnju dve zemlje, prvenstveno o mogućim investicijama. Austrija je, prema njegovim rečima zemlja koja je najveći investitor u Srbiji i na tome će se raditi i ubuduće, posebno jer smo svesni da imamo problema sa budžetom i finansijama, te jedino rešenje predstavlja privlačenje investitora.

„Razgovarali smo o još jednoj interesantnoj temi, koju ne bih sada da otkrivam, a to je da ćemo raditi na povećanju potražnje za proizvodima proizvedenim u pojedinim regionima“, objasnio je Glamočić.

Upitan koji potencijali postoje u Srbiji on je kazao da ih ima puno.Kao primer naveo je potencijal proizvođača voća. “Imamo kontakt sa austrijskom firmom „Agrana“ koja je zainteresovana da dođe na naše tržište, da objedini našu ponudu koju imamo usitnjenu. Imamo potencijale i u proizvodnji skroba jer smo jedna od najvećih zemalja proizvođača žitarica.

Takođe vidimo da smo prisutni i u proizvodnji bioetanola. To su veliki potencijali”, uveren je Glamočić i ističe da će upravo u tim segmentima Srbija tražiti potencijalne investitore, kao i da je „Agrana“ jedna od zainteresovanih.

Izvor: Tanjug

Napravi novu temu u “Aktuelnosti”

Napišite komentar<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">